Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tramps gatavs atbalstīt pilsonības piešķiršanu sapņotājiem 10-12 gadu laikā

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka ir gatavs atbalstīt vienošanos, kas nodrošinātu iespēju tā sauktajiem "sapņotājiem" –imigrantiem, kas ASV nelegāli ievesti bērnībā – iegūt ASV pilsonību 10 līdz 12 gadu laikā.

Šī jaunākā Baltā nama pieeja var iezīmēt svarīgu attīstību sarunās par apmēram 700 000 "sapņotājiem", kuriem pašlaik draud izraidīšana marta sākumā.

"Tas notiks kaut kad nākotnē 10 līdz 12 gadu periodā," Tramps teica reportieriem par pilsonības piešķiršanu, kuru paredzētu šī vienošanās.

ASV kongresmeņi vairākus mēnešus ir mēģinājuši panākt kompromisu par "sapņotāju" statusu. Strupceļš šajā jautājumā nesen noveda līdz federālās valdības darba daļējai apturēšanai uz trim dienām.

Pirmdien panākot vienošanos par valdības finansēšanu līdz 8.februārim, Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels paziņoja, ka Kongresa mērķis ir līdz 8.februārim panākt vienošanos imigrācijas jautājumā. Ja vienošanās netiktu panākta šajā termiņā, tad par šo jautājumu debatētu Senāts.

Lai gan Tramps neminēja sīkākas detaļas par iespējamo pilsonības iegūšanu, viņa izteikumi var nozīmēt to, ka plašāka vienošanās drīz tiks panākta.

Dažas stundas pirms tam Baltais nams paziņoja, ka tas pirmdien piedāvās "likumdošanas ietvaru" imigrācijas reformai, kas būtu pieņemams gan demokrātiem, gan republikāņiem.

"Pēc gadu desmitiem ilgas Kongresa bezdarbības ir pienācis laiks, lai mēs sadarbotos šī jautājuma atrisināšanai reizi par visām reizēm," žurnālistiem pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Viņa piebilda, ka šis plāns paredz četrus imigrācijas reformas "pilārus": robežu drošību, paplašinātas ģimeņu apvienošanās jeb tā sauktās "ķēdes migrācijas" ierobežošanu, zaļo karšu vīzu loterijas atcelšanu, un pastāvīga risinājuma nodrošināšanu programmas "Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi" (DACA) jautājumā.

Pirmie trīs pīlāri ir republikāņu prioritātes, bet par ceturto cīnās demokrāti.

DACA, kuru 2012.gadā ar izpildrīkojumu ieviesa toreizējais ASV prezidents Baraks Obama, aizsargā no deportācijas tā sauktos "sapņotājus".

Tramps septembrī paziņoja par DACA atcelšanu, bet atlika sava lēmuma īstenošanu līdz martam, dodot iespēju Kongresam izstrādāt ilgstošu risinājumu šai problēmai.

Demokrāti pagājušonedēļ mēģināja piesaistīt DACA problēmas risinājumu federālās valdības finansēšanai, bet republikāņi to noraidīja, un domstarpības noveda līdz valdības darba apturēšanai no sestdienas līdz pirmdienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits