Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps izdod rīkojumu, ka ASV valdībai jāceļ tikai "skaistas" ēkas

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien izdeva izpildrīkojumu, ka ASV federālās valdības turpmāk celtajām ēkām jābūt "skaistām" un, ieteicams, būvētām grieķu-romiešu klasiskajā stilā.

Izpildrīkojums nebija tik radikāls kā tā iepriekšējais projekts, kas izraisīja dažu arhitektu sašutumu par to, ka tiecās atļaut jaunas būves tikai neoklasicisma stilā, kura piemēri ir Baltais nams, ASV Kapitolijs un Linkolna memoriāls Vašingtonā.

Rīkojums paredz "sekmēt skaistu federālo būvju arhitektūru", nosakot, ka klasiskā stila un "citu tradicionālu stilu" lietošanu "vajadzētu veicināt, nevis apkarot".

Trampa rīkojumā ir kritizētas federālās ēkas, kas celtas pēc 20.gadsimta piecdesmitajiem gadiem, sakot, ka Vašingtonā tagad ir šādu ēku "nesaskanīgs maisījums" un ka valdība "lielākoties apturējusi skaistu ēku celšanu".

Lai gan šo rīkojumu atzinīgi novērtēja tradicionālisti, Amerikas Arhitektu institūts paziņoja, ka ir "nepārprotami pret" šo iniciatīvu.

"Kopienām vajadzētu būt ar tiesībām un atbildību pašām izlemt, kāds arhitektoniskais dizains vislabāk atbilst to vajadzībām," paziņoja institūta vadītājs Roberts Aivijs, solot sadarboties ar ievēlēto prezidentu Džo Baidenu.

"Lai gan mēs esam sašutuši par administrācijas lēmumu nākt klajā ar šo dizaina mandātu, mēs priecājamies, ka šis rīkojums nav tik tālejošs, kā iepriekš tika uzskatīts."

Tramps, kurš pirms ievēlēšanas par ASV prezidentu bija nekustamo īpašumu attīstītājs, lielākoties ir saistīts ar modernu ēku būvniecību, kurā izmantots stikls, tērauds un zeltainas nokrāsas dekors. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits