Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Tramps izdod rīkojumus noziedzības apkarošanai un policistu aizsardzībai

Līdz ar jaunā ASV ģenerālprokurora Džefa Sešonsa stāšanos amatā prezidenta Donalda Trampa administrācija ir signalizējusi par savām prioritātēm, izdodot rīkojumus, ar kuru mērķis ir samazināt noziedzību un narkotiku kontrabandu un labāk aizsargāt policistus.

Viens no ceturtdien izsludinātajiem rīkojumiem liek Tieslietu ministrijai noteikt jaunus federālos noziegumus un palielināt sodus par jau esošajiem, lai vēl vairāk aizsargātu likumsargus pret vardarbību.

Vēl viens rīkojums aicina izveidot darba grupu vardarbīgo noziegumu skaita samazināšanai, lai arī šādu noziegumu skaits pēdējās desmitgadēs ir krasi sarucis. Trešais rīkojums ir vērsts pret starptautiskajiem narkotiku karteļiem.

Kopā šīs direktīvas, kas izsludinātas ASV pastiprināti diskutējot par rasu aizspriedumiem policijas darbā un atbilstošu spēka lietošanu, liecina par Baltā nama vēlmi par prioritāti padarīt likumu un kārtību.

"Mums ir labāk jāaizsargā tie, kas aizsargā mūs. Mūsu vīriešiem un sievietēm zilajā [formastērpā] ir jāzina, ka mēs simtprocentīgi esam ar viņiem, kad viņi veic patruļas mūsu ielās. Diemžēl tas tā vienmēr nav bijis," reportieriem paziņoja Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers.

Tā, iespējams, ir atsauce uz kritiku, ko bijušajam ģenerālprokuroram Ērikam Holderam veltījuši daži vietējas nozīmes likumsargi, kuri uzskatīja, ka viņš ar nepietiekamu uzmanību izturējās pret policistu darba grūtībām un bijis pārlieku līdzjūtīgs pret melnādaino protestētāju bažām.

Holders ir noraidījis šos pārmetumus, atkārtoti norādot, ka atbalsta policiju, turklāt viņa brālis ir atvaļināts policists.

Reaģējot uz ceturtdien izsludināto rīkojumu, Holders tviterī publicēja 2011.gada paziņojumu presei, kurā izsludināta iniciatīvai policistu bojāejas novēršanai.

"Tā strādāja un turpina aizsargāt," viņš rakstīja.

Sešonsu, kurš 20 gadus bija senators no Alabamas štata, ASV Kongresa augšpalāta Senāts amatā apstiprināja trešdien, bet amatā viņš stājās ceturtdien. Trampa izdotie rīkojumi atbilst Sešonsa apņēmībai pārstāvēt likuma un kārtības uzturēšanas intereses. Viņš janvārī pauda bažas, ka pēdējā laikā ASV pilsētās pieaugušais slepkavību skaits varētu kļūt par tendenci.

"Valsts iedzīvotāju aizsargāšana pret noziedzību un īpaši pret vardarbīgo noziedzību ir Tieslietu ministrijā strādājošo vīriešu un sieviešu augstākais aicinājums. Diemžēl, šodien tas ir svarīgāk nekā jebkad agrāk," uzsvēra ģenerālprokurors.

Domājams, ka konservatīvais republikānis, kurš pazīstams ar stingriem uzskatiem pret imigrāciju, tādās jomās kā pilsoņtiesības un krimināltiesības īstenos no viņa demokrātu priekštečiem atšķirīgu politiku.

ASV Federālās likumsargu asociācijas izpilddirektors Patriks O'Karols ceturtdien intervijā norādīja, ka Trampa rīkojumi sūta svarīgu signālu par atbalstu laikā, kad pret policistiem pastiprināti notiek uzbrukumi.

Savukārt kritiķi apgalvo, ka Trampa rīkojumi risina neesošas problēmas. Jau esošā likuma ietvaros federālajiem prokuroriem ir tiesības prasīt nāvessodu likumsargu slepkavību lietās. Turklāt slepkavību skaits, neskatoties uz pieaugumu dažās ASV pilsētās, ir krietni zem pērnā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados pieredzētā līmeņa.

"Prezidents Tramps plāno veidot darba grupu, lai izmeklētu un apturētu tendences, kas nepastāv," paziņoja Amerikas Pilsonisko brīvību savienības (ACLU) juridiskā direktora vietnieks Džefrijs Robinsons.

"Mēs kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem esam pieredzējuši vēsturiski zemākos rādītājus un lejupejošu tendenci policistu slepkavībās," viņš uzsvēra.

"Prezidents ne tikai neatzīst šos faktus par mūsu valsts drošību, bet turpina ignorēt pat ļoti reālos gadījumus, kad likumsargi nogalina melnādainos un "brūnos" cilvēkus," piebilda Robinsons.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Tramps buuvee stabiilus pamatus, lai visaadi baltos niistoshie tiesneshi nevareetu interpreteet likumus peec savas patikas un patvaljiigi atcelt riikojumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits