Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vai Trampa kaujinieciskā retorika materializējusies reālos draudos?

Pēc tam, kad tapa zināms par miljardierim Džordžam Sorosam, ASV eksprezidentam Barakam Obamam, prezidenta amata kandidātei Hilarijai Klintonei un raidorganizācijai CNN adresētiem sūtījumiem, kuros bijuši spridzekļi, vairāki ASV mediji ieskicē visus šos cilvēkus un organizācijas vienojošo - tie visi bijuši Trampa un viņa piekritēju kareivīgās retorikas mērķi.

Periodā pirms 6. novembrī gaidāmajām Kongresa starptermiņa vēlēšanām ASV prezidents nav kautrējies uzbrukt pretējai nometnei - demokrātiem - ar klaji naidīgu retoriku, dēvējot demokrātus gan par ļauniem, gan "pārāk bīstamiem, lai laistu pie teikšanas".

Laikraksts The Washington Post raksta, ka Tramps pēdējās nedēļās gan asi kritizējis Baraka Obamas prezidentūru, gan demonizējis savu konkurenti cīņā par prezidenta amatu Hilariju Klintoni. Tāpat asi vārdi veltīti gan miljardierim Džordžam Sorosam, kurš nereti tiek minēts sazvērestības teoriju kontekstā, un kārtējo reizi uzbrucis viņu kritizējošiem medijiem, dēvējot tos par "tautas ienaidniekiem", bet CNN - par "viltus ziņu mediju".

Portāls Diena.lv jau vakar ziņoja, ka nedz līdz Obamas, nedz līdz Klintones pastkastītēm sūtījumi ar improvizētajiem spridzekļiem nenonāca - tos savlaicīgi pārtvēra Slepenā dienesta darbinieki, kuru uzdevums tostarp ir rūpēties arī par eksprezidentu un augsta ranga bijušo amatpersonu drošību. Savukārt Sorosam adresētais sūtījums pirmdien atrasts pie viņa nama. 

Tāpat līdzīgi sūtījumi adresēti demokrātu kongresmenei Maksīnei Votersai, kuru Tramps savulaik nodēvējis par "personu ar neticami zemu IQ", kā arī bijušajam Centrālās izlūkošanas paŗvaldes (CIP) direktoram Džonam Brenanam, kurš bija Obamas padomnieks pretterorisma jautājumos un amatu zaudēja Trampa inaugurācijas dienā 2017. gada 20. janvārī. 

Izmeklētāji pagaidām nav nākuši klajā ar ziņām par sūtījumu izcelsmi, tāpat nav tiešu pierādījumu, kas sūtījumus saistītu ar kādu politisko kampaņu. Tomēr, kā uzsver The Washington Post, kopējā iezīme ir acīmredzama - katrs no bīstamo sūtījumu adresātiem bieži ir ticis asi kritizēts no Trampa puses.

Gan Tramps, gan citi Republikāņu partijas vadošie politiķi trešdien pauda nosodījumu šiem uzbrukumu mēģinājumiem. Tramps norādīja, ka "viņš un citas viņa administrācijas amatpersonas ir ārkārtīgi saniknotas par šiem incidentiem", aicinot amerikāņus apvienoties. The Washington Post gan norāda, ka savu līdzatbildību Tramps, kurš regulāri izceļas ar kareivīgu un asu retoriku pret politiskajiem konkurentiem, notikušajā nesaskata. Tā vietā ASV prezidents paziņoja, ka "arī medijiem ir atbildība veidot sabiedrības noskaņojumu un izbeigt pastāvīgos naidīgos, nereti arī nepatiesos uzbrukumus savās publikācijās. Tas jāizbeidz."  

Raidorganizācijai CNN, kuras Ņujorkas redakcijai arī bija adresēts viens no spridzekļiem, politisko procesu apskatnieks Deivids Gergens norādījis, ka "Tramps nav uzņēmies nevienu gramu atbildības pats par savu retoriku". 

"Tramps izlaida brīvībā naida suņus kopš dienas, kad paziņoja par kandidēšanu uz prezidenta amatu, un šie suņi rej aizvien. Tas ir nenovēršami, ka tas kādā brīdī pāraugs reālos vardarbības aktos," uzskata analītiķis.

CNN norāda, ka arī mediju industrijas aprindās jau labu laiku ir bažas - asā retorika var materializēties reālā rīcībā, tāpēc atsevišķi žurnālisti, piemēram, uz reportāžām no Trampa atbalstītāju mītiņiem dodas apsardzes pavadībā.

Tikmēr Trampa atbalstītāju nometnē atsevišķi galēji labējie tīmeklī paziņojuši, ka spridzekļu sūtīšana ir demokrātu diversija, lai par notikušo noveltu vainu uz republikāņiem. Piemēram, Rašs Limbo, konservatīva radio raidījuma vadītājs, kura teiktais sasniedz miljoniem lielu auditoriju Savienotajās Valstīs, trešdien norādījis: "Republikāņiem vai konservatīvajiem nebūtu nekādas jēgas šo darīt [sūtīt spridzekļus]. [..] Bet paskatāmies uz to no otras puses. Vai lielāka jēga no šādas rīcības nebūtu, ja to darītu kāds Demokrātu partijas pārstāvis vai demokrātu iedvesmots trakais?"

Tāpat, piemēram, ASV labi pazīstamā konservatīvā politikas apskatniece un publiciste Anna Koltera vietnē Twitter pauda pārliecību, ka "spridzekļi ir liberāļu taktika".

Top komentāri

hmm
h
"Tramps pēdējās nedēļās asi kritizējis Baraka Obamas prezidentūru". Man gan liekas, ka viņš to pārāk maigi kritizējis.
ļuļa
ļ
raksts uzrakstīts labākajās "Pravda" tradīcijās. to izlasot pat šaubas nerodas, ka tramps personīgi licis izsūtīt spridzekļus. paldies dienai par objektīvu un pētniecisku žurnālistiku!
trusis nejaukais
t
raksta autors Uldis Kjezberis - uzmineet var momentaali jo raksts ir pilniigi debiils. Neveelos pat lasiit taalaak par paaris rindkopaam un kautko komenteet, tikai veelos atgaadinaat teereetajam Kjezberim ka tieshi demokraati klaji agresiivi kuudiija cilveekus uz pretoshanos fiziskaa veidaa, veel aizvaka pati Hilarija teica, ka ciinjai pret republikaanjiem driikst paarkaapt jebkuras robezhas. Un tikko kaads idiots izdomaat aizsuutiit spridzekljus, taa momentaali nomainaas dziesminja, ka demokraatiem uzbruuk, jo vinji censhas saliedeet tautu. Veel pretiigaaku demagogjiju ir gruuti atrast. Un protams Diena tik bljauj pakalj CNN bet vinjiem reitings jau ir zemaaks nekaa multfilmu kanaaliem. Atmostaties reiz. Nebriiniishos, ja taas bumbas buus pashu demokraatu izdomaata shantaazha..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits