Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vardarbīgu protestu pārņemtajā Mineapolē izvietoti 500 Nacionālās gvardes karavīri

ASV Minesotas štata Mineapolē jau trīs naktis pēc kārtas nerimstot vardarbīgiem protestiem, ko sākotnēji izraisīja sašutums par policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi, šajā pilsētā, kā arī līdzās esošajā Sentpolā izvietoti 500 Nacionālās gvardes karavīri, pavēstīja gvarde.

"Mūsu karavīri ir apmācīti aizsargāt dzīvību, aizsargāt īpašumus un garantēt cilvēku tiesības uz miermīlīgām demonstrācijām," norādīja Minesotas Nacionālās gvardes ģenerālmajors Džons Džensens.

Jau ziņots, ka Minesotas gubernators Tims Volzs ceturtdien lūdza Nacionālās gvardes palīdzību kārtības atjaunošanai pēc vardarbīgajiem protestiem.

46 gadus vecais Džordžs Floids pirmdien Mineapolē tikai aizturēts, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

Protesti sākās pēc tam, kad sociālajos medijos parādījās video ar Floida aizturēšanas gaitu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Mineapolē jau trešo nakti notikuši vardarbīgi protesti un laupīšanas un izraisījušās protestētāju sadursmes ar policiju.

Ceturtdien protestētāji Mineapolē ielauzās vienā no policijas iecirkņiem un to aizdedzināja. Policisti, spriežot pēc notikuma video, bija ēku atstājuši.

Netālu no policijas iecirkņa tika izlaupīts veikals, aizdedzināta automašīna un vēl kāda ēka.

Tajā pašā laikā citur pilsētā protesti noritēja mierīgi, piedaloties tūkstošiem cilvēku. Daudziem protestētājiem uz seja bija maskas, taču sociālā distance lielākoties netika ievērota.

Mineapolē drošības apsvērumu dēļ līdz svētdienai apturēta autobusu un vilcienu satiksme. Slēgti arī vairāki veikali.

Reaģējot uz nekārtībām, kas Mineapolē nerimst jau trīs naktis, nopēlumu pilsētas mēram Džefrijam Frejam piektdien pauda ASV prezidents Donalds Tramps, izsakot sašutumu par to, ka pilsētā "nav pilnīgi nekādas vadības".

Vislielākās nekārtības un veikalu izlaupīšana notikusi Mineapoles dienvidos.

Kā redzams televīzijas KSTP reportāžā, tur vairākos kvartālos degušās daudzas ēkas.

Protesti iepriekšējās dienās notikuši arī Čikāgā, Losandželosā un Memfisā.

Pēc Mineapoles un kaimiņos esošās Sentpolas lūguma Minesotas gubernators ceturtdien iesaistīja štata Nacionālās gvardes karavīrus kārtības nodrošināšanā, norādot, ka izveidojusies "miera laika ārkārtējā situācija".

Arī Sentpolā protesti pārauguši vandālismā.

Volzs norādīja, ka vandālisms un dedzināšana kaitējusi daudziem uzņēmumiem, tostarp tādiem, kas pieder minoritātēm.

"Džordža Floida nāvei būtu jānoved pie taisnīguma un izmaiņām sistēmā, nevis vēl citu cilvēku nāvēm un iznīcības," uzsvēra gubernators, aicinot protestētājus saglabāt mieru.

Sentpolas mērs, melnādainais politiķis Melvins Kārters aicināja cilvēku palikt mājās un nepiedalīties protestos.

"Lūdzu koncentrējieties uz Džordžu Floidu, mūsu kustību un uz to, lai novērstu, ka kaut kas tāds atkārtojas," mudināja Kārters.

Mineapoles mērs Džeikobs Frejs trešdien aicināja izvirzīt apsūdzības policistiem, kuri saistīti ar Floida nāvi.

Četri policisti, kas bija iesaistīti Floida aizturēšanā, ir atlaisti.

ANO cilvēktiesību augstā komisāre Mičela Bačeleta ceturtdien pauda satraukumu par Floida nāvi, mudinot ASV varasiestādes spert "nopietnus soļus", lai izbeigtu nevainīgu melnādaino amerikāņu nogalināšanas gadījumus.

"Šī nogalināšana ir kārtējais gadījums garajā sarakstā, kad policisti vai sabiedrības pārstāvji nogalina neapbruņotus afroamerikāņus," paziņojumā norādīja Bačeleta, uzstājot, ka "ASV varasiestādēm ir jāsper nopietni soļi, lai šādus nogalināšanas gadījumus apturētu, un, kad tādi notiek, nodrošinātu, ka tiek panākts taisnīgums".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits