Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vikipēdija angļu valodā trešdien nedarbosies, protestējot pret pretpirātisma iniciatīvām ASV

Populārās interneta bezmaksas enciklopēdijas Vikipēdijas vietne angļu valodā trešdien nedarbosies, protestējot pret ASV ierosinātiem interneta pirātisma apkarošanas likumiem, kurus Vikipēdijas dibinātājs Džimijs Veilss uzskata par interneta nākotni apdraudošiem.

Tie, kas mēģinās trešdien apmeklēt šo vietni, tajā atradīs tikai informāciju par Interneta pirātisma apturēšanas likumu (SOPA) un Intelektuālā īpašuma aizsardzības likumu (PIPA). SOPA projekts pašlaik ir iesniegts ASV Kongresa apakšpalātā Pārstāvju palātā, bet PIPA projekts - ASV Kongresa augšpalātā Senātā.

"Student, brīdinājums! Izpildi savu mājasdarbu agrāk. Vikipēdija trešdien protestē pret sliktu likumu!" Velss pirmdien paziņoja sociālās saziņas tīklā Twitter.  "Apspiedējs nekad labprātīgi nepiešķir brīvību - apspiestajam tā ir jāpieprasa," Veilss citēja cilvēktiesību aktīvista Mārtina Lutera Kinga vārdus un piebilda, ka "trešdien [to] pieprasa Vikipēdija". Protestam pievienosies arī mazākas interneta vietnes, tostarp Reddit.com un Cheezeburger.

SOPA un PIPA pieņemšanu ASV Kongresā atbalsta Holivuda, mūzikas industrija, Biznesa programmatūras alianse, Nacionālā ražotāju asociācija un ASV Tirdzniecības palāta.

Google, Twitter, Vikipēdijas (Wikipedia), Yahoo! un citu interneta milžu dibinātāji decembrī pauda satraukumu par SOPA un PIPA projektiem un atklātā vēstulē paziņoja, ka šie likumi "piešķirs ASV valdībai pilnvaras cenzēt [vispasaules] tīmekli, izmantojot metodes, kurām līdzīgas izmanto Ķīna, Malaizija un Irāna". "Mēs aicinām Kongresu rūpīgi padomāt pirms izmaiņu veikšanas noteikumos, kuri ir interneta pamatā. Neliegsim nākamajai uzņēmēju un dibinātāju paaudzei tādas pašas iespējas, kādas ir bijušas mums visiem," aicināja atklātās vēstules parakstītāji.

Arī ASV Baltā nama amatpersonas sestdien pauda bažas par SOPA projektu kā tādu, kas kaitētu interneta uzņēmumu likumīgai darbībai un runas brīvībai. Veilss uzskata, ka šis likumprojekts ir pārāk plašs un radītu grūtības Vikipēdijai, kuras veiksmīgas darbības pamatā ir atklāta informācijas apmaiņa.   

Vikipēdijai svētdien apritēja 11 gadi. Tā ir kļuvusi par vēsturē lielāko enciklopēdiju ar vairāk nekā 20 miljoniem šķirkļu 282 valodās.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits