Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

WikiLeaks: ASV zināja, ka simtiem Gvantanamo cietumnieki ir nevainīgi

Vašingtona turējusi Gvantanamo cietumā simtiem cilvēku, par kuriem zinājusi, ka tie ir pilnīgi nevainīgi vai rada mazu risku, bet atbrīvojusi desmitiem ļoti bīstamu cietumnieku, liecina "WikiLeaks" rīcībā nonākušās ASV diplomātiskās telegrammas.

Cietumnieki turēti bez tiesas, pamatojoties uz bieži vien būtiski izkropļotu informāciju, kas iegūta no garīgi slimiem vai citādi neuzticamiem citiem ieslodzītajiem vai aizdomās turētajiem, kas tikuši spīdzināti, vēsta laikraksts "The New York Times".

Vismaz 150 Gvantanamo cietumnieku bijuši nevainīgi afgāņi un pakistānieši, starp kuriem bijuši šoferi, zemnieki un pavāri, liecina dokumenti. Viņi tika aizturēti, kad karadarbības zonās tika intensīvi vākta izlūkošanas informācija, un ieslodzīti Gvantanamo uz gadiem vienkārši tāpēc, ka tika kļūdaini identificēti, vai arī tāpēc, ka atradās nepareizajā vietā nepareizajā laikā, raksta britu avīze "The Daily Telegraph".

ASV militārie analītiķi kopumā tikai 220 no visiem Džordža Buša "kara pret terorismu" ērā Gvantanamo ieslodzītajiem cilvēkiem uzskatījuši par bīstamiem ekstrēmistiem.

Vēl 380 tika uzskatīti par zema līmeņa kaujiniekiem, kas ieradušies Afganistānā, vai ietilpuši "Taliban".

Cietuma amatpersonas vismaz divos gadījumos skaidri zinājušas, ka aiz restēm tur nevainīgus cilvēks, un to pat ierakstījuši viņu lietās, tomēr pagājuši vēl mēneši, pirms tie nosūtīti atpakaļ uz dzimteni.

Tajā pat laikā aptuveni trešdaļa no 600 cietumniekiem, kuri tikuši nosūtīti uz citām valstīm un pēc tam atbrīvoti vai nodoti citām valdībām, tikuši uzskatīti par augsta riska personām.

Pašlaik Gvantanamo atrodas 172 ieslodzītie, no kuriem 130 tiek uzskatīti par augsta riska personām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits