Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziņas par FIB izmeklēšanu pret Trampu izsauc niknu prezidenta tvītu zalvi

Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps The New York Times publikācijā izlasīja par izmeklēšanu, ko FIB uzsāka pret viņu līdz ar toreizējā biroja direktora Džeimsa Komija atlaišanu, Baltā nama saimnieks pārpludināja savas iecienītākās komunikācijas platformas - sociālā tīkla Twitter ziņu lenti ar dusmīgiem tvītiem, vēršoties gan pret Komiju, gan pret visu toreizējo FIB vadību.

Izdevums The New York Times 11. janvārī publikācijā vēstīja, ka tuvākajās dienās pēc tam, kad Tramps bija atlaidis Komiju no FIB direktora amata, biroja darbinieki par Trampa rīcību kļuva tik nobažījušies, ka uzsāka izmeklēšanu ar mērki noskaidrot, vai Tramps gadījumā nedarbojas Krievijas interesēs. Aģenti arī lūkoja noskaidrot, vai sadarbība, ja tāda ir, notiek apzināti vai arī Tramps nonācis Maskavas ietekmes sfērā, pašam to neapzinoties. Šo informāciju laikrakstam izpauda izmeklēšanai pietuvinātas personas. 

Aizdomas par Krievijas ietekmi uz ASV prezidenta vēlēšanu norisi izskanēja jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2016. gadā, tostarp šajā kontekstā tika locīts arī paša Trampa vārds, tomēr nekāda oficiāla izmeklēšana par viņa iespējamo saistību ar Krieviju toreiz netika uzsākta - daļēji tāpēc, ka aģentiem neesot bijis pārliecības, kā diskrēti veikt tik apjomīgu un sensitīvu izmeklēšanu. Komija atlaišana 2017. gada maijā esot bijis katalizators rīcībai, jo parādījušās bažas, ka Komijs "nomests", lai aizkavētu izmeklēšanu par Krievijas iesaisti ASV prezidenta vēlēšanās, raksta Ņujorkas avīze.

Pagaidām publiski nav izskanējuši nekādi pierādījumi, vai Tramps ir slepeni kontaktējies vai koordinējis darbības ar Krievijas valdību. Gan FIB, gan īpašā prokurora Roberta Millera (viņš vada izmeklēšanu par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV vēlēšanās) biroja pārstāvji The New York Times komentārus atteicās sniegt. Trampa advokāts Rūdolfs Džuliani savos izteikumos noniecināja izmeklēšanas nozīmību, sakot: "Fakts, ka izmeklēšana sākta pirms pusotra gada, bet līdz šim nekas, kas pierādītu darbības pret nacionālo drošību, nav nācis klajā, nozīmē, ka nekas arī netika atklāts." Advokāts gan atzina, ka viņa rīcībā nav sīkākas informācijas par izmeklēšanu.

Savukārt Džuliani klients Tramps uz The New York Times rakstu reaģēja ar dusmīgu tvītu "zalvi", rakstot: "Oho, nupat čābīgajos New York Times izlasīju, ka bijušie korumpētie FBI līderi, no kuriem teju visi nu ir atlaisti vai piespiedu kārtā amatu pameta dažu ļoti sliktu iemeslu dēļ, pret mani sāka izmeklēšanu bez jebkāda pamatojuma un pierādījumiem, jo es atlaidu melīgo Džeimsu Komiju, pilnīgu glumekli!" 

Tramps apvainojumus Komijam turpināja, apgalvojot, ka viņa atlaišanu gribējuši pilnīgi visi - kā republikāņi, tā demokrāti, un pārmeta Komijam paviršu darbu, izmeklējot Hilarijas Klintones "e-pastu lietu". Prezidents uzskata, ka "Komija vadībā FBI bija pilnīgā bedrē", tāpat Komijs esot uzurpējis varu. "Diena, kad es atlaidu Komiju, Amerikai bija liela diena," savu lēmumu paslaveja Baltā nama saimnieks, apgalvojot, ka "Komiju aizsargāja viņa labākis draugs Millers (īpašais prokurors Roberts Millers)".

Uzreiz pēc tam Tramps izteicās, ka pret Krieviju ieturot daudz stingrāku stāju, nekā to esot darījuši viņa priekšgājēji Baraks Obama, Džordžs Bušs un Bils Klintons. "Varbūt pat stingrāku, nekā jebkurš cits ASV prezidents," sevi uzteica prezidents, turpinot: "Tajā pašā laikā, kā esmu bieži teicis, labas attiecības ar Krieviju ir laba, nevis slikta lieta. Ceru, ka kādu dienu mums ar Krieviju atkal būs labas attiecības."

Top komentāri

Vārds
V
Ja krievu faktors beigs spēlēt savu lomu, tad meliem vairs nebūs alibī. Kā zināms arī Latvijā viss turās uz "krievu faktoru".
Irlielāmērāticams
I
ka Tramps cer veltīgi... ASV un Krievijai NEKAD nebūs LABAS attiecības. Tā arī ir vienīgā Latvijas cerība... .
NYT Melu Tvertne
N
NYT, ko kontrolē Demokrātu partija, kas zaudēja velešanās 2016, gadā, atkal "aspmērē" prezidentu, ko ievēlēja demokrātiskās vēlēšanās, tuklāt pirmsvēlēšanās ar 90% balsu vairākumu starp republikāņiem, jo nekā cita nevar rakstīt, neciešot to, ka Trampu atbalstu 40% visi valsts iedzīvotāji, un 95% republikāņu elektoriāts. Cik atminos Viņķeli, ko "iebāza" valdibā atbalstija 0% Latvijas elektoriāts, Kariņu neviens, un NA un JV darboņus ap 8% un 4% pa katram. Būtu labi, ja mūsu bāleliņi valdībā un diena.lv redakcijā būtu tik populāri, ka Tramps savā valstī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits