Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ziņojums: Vairāki ASV miljardieri dažus gadus nav maksājuši ienākuma nodokli

Vairāki no bagātākajiem amerikāņu miljardieriem dažus gadus nav maksājuši ASV ienākuma nodokli, liecina otrdien publicēts Ņujorkas žurnālistu bezpeļņas organizācijas ProPublica ziņojums.

Tas publicēts laikā, kad ASV administrācija izskata jaunus priekšlikumus, kā vērsties pret turīgāko indivīdu un uzņēmumu izvairīšanos no nodokļiem.

Saskaņā ar šo ziņojumu kompānijas Amazon vadītājs Džefs Bezoss nav maksājis ienākuma nodokli 2007. un 2011.gadā, bet uzņēmuma Tesla vadītājs Īlons Masks izvairījies no tā maksāšanas 2018.gadā.

Starp citiem miljardieriem, kas dažus gadus nav neko samaksājuši ASV Iekšējo ieņēmumu dienestam (IRS), ir ziņu industrijas magnāts un bijušais Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs, investīciju miljardieris Karls Aikāns un finansists Džordžs Soross. 

Daži no bagātākajiem amerikāņiem "maksā mazu ienākuma nodokli salīdzinājumā ar savu milzu bagātību - dažreiz pat nemaksā neko", vēstīja ProPublica, neizpaužot, kā tā ieguvusi konfidenciālos nodokļu datus.

ProPublica atzina, ka šie miljardieri nav izdarījuši neko nelikumīgu savās nodokļu deklarācijās, bet izmantojuši "vienkāršiem cilvēkiem nepieejamas" stratēģijas, kas ļauj izvairīties no nodokļiem.

Viņi arī guvuši labumu no tā, kādā veidā ar nodokli apliekamais ienākums ir definēts ASV nodokļu kodeksā, jo tas neņem vērā tādu aktīvu kā akcijas un īpašums augošu vērtību un apliek ar nodokli tikai ienākumus no šo aktīvu pārdošanas.

Ziņojums publicēts dažas dienas pēc tam, kad G7 valstu finanšu ministri apspriedē Londonā vienojās globālā mērogā noteikt minimālo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi vismaz 15% līmenī, lai iegrožotu lielo starptautisko korporāciju centienus maksāt pēc iespējas mazāk nodokļu. 

ProPublica ziņojuma pamatā ir dati par bagātāko cilvēku samaksātajiem nodokļiem IRS vairāk nekā 15 gadu gaitā.  

"Tas sagrauj amerikāņu nodokļu sistēmas galveno mītu, ka katrs maksā savu godīgo daļu un ka bagātākie amerikāņi maksā visvairāk," teikts ProPublica rakstā.

ASV Finanšu ministrija un citas iestādes izmeklē šo nodokļu datu publicēšanu. "Konfidenciālas valdības informācijas neatļauta izpaušana ir nelikumīga," paziņoja Finanšu ministrijas preses sekretāre Lilija Adamsa. 

Šī lieta ir nodota Finanšu ministrijas ģenerālinspektoram, kā arī Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) un federālajiem prokuroriem Vašingtonā, "kuriem visiem ir neatkarīga vara izmeklēt".  

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits