Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bloomberg: Caur Igaunijas bankām atmazgāti līdz 13 miljardiem dolāru

Igaunijas policija nākusi klajā ar izmeklēšanas secinājumiem, ka laikā no 2011. līdz 2016. gadam caur Igaunijas bankām aizdomīgos naudas un vērtspapīru darījumos, lielākoties no Krievijas, pārskaitīti pat vairāk nekā 13 miljardi ASV dolāru. Tas īstenots vairākās shēmās, izmantojot nerezidentu kontus, tostarp Krievijas vērtspapīru transakcijas kopš 2012.gada par vairāk nekā 7,3 miljardiem eiro ( 8,6 miljardiem ASV dolāru). piektdien vēsta aģentūra Bloomberg.

Šajos darījumos nozīmīga loma bijus arī Lielbritānijā bāzētu uzņēmumu kontiem, Bloomberg atzinis Igaunijas Finanšu policijas vadītājs Madis Reimands. Viņš atzinis, ka pašlaik nav pietiekamu pierādījumu kriminālvajāšanas sākšanai, taču Finanšu policijas ikgadējā pārskatā uzsvērta nepieciešamība iestādei spēt iesaldēt aizdomīgus aktīvus, ja nav pierādāma to izcelsme.

Divās no četrām minētajām shēmām Krievijas aktīvi izvesti caur Moldovu un caur Igaunijas bankām "sakārtoti" 2 no 47 miljardiem ASV dolāru.

Trešajā shēmā uzņēmumi un valsts institūcijas pārveduši vairāk nekā 3,9 miljardus dolāru uz nerezidentu korporatīvajiem kontiem Igaunijas bankās. Iepriekš lēsts, ka caur šo shēmu izvesti 2,9 mipjardi dolāru.

Savukārt ceturtā shēma saistīta ar Krievijas kompāniju daļu un akciju pārvešanu uz nerezidentu kontiem Igaunijas bankās, tālāk pārdodot caur vietējo finanšu sistēmu.

Jau vēstīts, ka Dānijas lielākās bankas Danske Bank Igaunijas nodaļa 2013. gadā slēgusi vairāku kompāniju kontus, kad atklājies, ka tos izmantojis Vladimira Putina ģimenes loceklis un Krievijas Federālajam drošības dienestam (FSB) pietuvināti cilvēki, lai atmazgātu lielu naudas daudzumu, par nopludinātā ziņojumā pieejamo informāciju vēstīja organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projekts OCCRP.

Igaunijas Finanšu inspekcija norādījusi, ka 2014.gadā veikusi Danske Bank Igaunijas filiālē pārbaudes, kurās konstatēti plaši, ilgstoši un sistemātiski naudas atmazgāšanas novēršanas normatīvu pārkāpumi. Tā arī atklājusi, ka Danske Bank filiāle nav pienācīgi analizējusi savu klientu - uzņēmumu Lantana Trade LLP.

 

Top komentāri

Ass
A
Es malaci palīdz Krievijai cīnīties ar korupciju un nelegālas naudas atmazgāšanu .Tikai jocīgi ka nabadzīga krievija ir vienīga valsts Eiropa kur tiek atmazgāta un izvesta nauda!eiropa malaci jo vairāk atklās atmazgāšanu jo vairāk krievi baidīsies izvest naudu no savas valsts,attiecīgi bus jāiegulda Krievija .
Ēriks
Ē
Nu un cik bankas tika aizvērtas? Bet mēs - malači, uzreiz ciet.
Neslāvs
N
Kāds smieklīgs cipars pret Latvijā atmazgāto. Ja ticētu krieveļu banksteru vaimanām, tad Latvijas IKP būtu jāpārsniedz Igaunijas reizes trīs, nez kāpēc tā tas nav !?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits