Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Dažādais saslimušo skaits Baltijā skaidrojams ar veikto testu daudzumu

Divi no 11 iepriekšējā diennaktī jaunatklātajiem koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pacientiem inficējušies Latvijā, tādējādi ar slimību līdz šim, nedodoties uz ārzemēm, sasirguši kopumā seši cilvēki, izriet no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova trešdien preses konferencē sacītā.

Visi no iepriekšējā diennaktī konstatētajiem saslimušajiem ir pieaugušie. Saslimstība apstiprināta arī Vidzemē. Lielākais pozitīvo Covid-19 gadījumu skaits arvien ir Rīgā, kam seko Pierīgas reģions. Pieaugot gadījumu skaitam, SPKC sola datus publicēt Latvijas novadu sadalījumā. Patlaban SPKC šādus datus vēl nevar atspoguļot, lai pasargātu konkrētu pacientu no sensitīvu datu izpaušanas.

Kopumā valstī līdz trešdienai reģistrēts 71 ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību sasirdzis cilvēks. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule skaidroja, ka turpmāk iedzīvotāji brigādēs vairs nevar pavadīt pacientus, kā arī uzņemšanas nodaļās netiek ielaistas personas, kas nav pacienti. Izņēmumi tomēr tiek pieļauti gadījumos, kad pacients ir bērns vai persona ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.


Mieru, tikai mieru

Dažādais ar Covid-19 saslimušo skaits Baltijas valstu vidū ir primāri skaidrojams ar atšķirīgu veikto testu daudzumu. Piemēram, Latvijā tiek veikti vairāk testi nekā Lietuvā un 3,3% no visiem testiem ir bijuši pozitīvi, savukārt Lietuvā pozitīvi analīžu rezultāti konstatēti 2,7% gadījumu. "Stratēģija ir līdzīga (..) viņu izmeklējumu skaits ir mazāks, līdz ar to pozitīvo skaits ir mazāks," skaidroja Perevoščikovs.

Patlaban joprojām zināms tikai par vienu atveseļošanās gadījumu, bet drīzumā kopā ar Centrālo laboratoriju (CB) tiks apkopoti dati par pašreizējo pacientu stāvokli. Gadījumos, kad pacientam pazūd simptomi, atkārtoto pārbaužu veikšanai, kas galēji apstiprinās izveseļošanos, pie pacientiem brauks CB darbinieki.

Savukārt Rīgas Stradiņu universitātes profesors psihiatrs Māris Taube norādīja, ka pašreizējā "situācija attīstās nedaudz varbūt ne tajā virzienā, kurā tai vajadzētu attīstīties". Mierinot iedzīvotājus, viņš sacīja: "Šādas infekcijas nav nekas jauns, un tās vienmēr izsauc stresa situācijas." Taube prognozēja, ka cilvēki nomierināsies un adaptēsies situācijai. Vienlaikus viņš aicināja nebaidīties no cilvēkiem, kurus mēs uzskatām kā draudus savai drošībai. Psihiatrs aicina cilvēkus uzticēties profesionāļiem, censties atgriezties ikdienas ritmā un, iespējams, pat nedaudz ierobežot to informācijas daudzumu, kas pieejams publiskajā telpā. "Šobrīd raganu medībām nav nekāda pamata," sacīja Taube.


Drošības jautājums

Valsts policija (VP) par valdības noteikto ārkārtējās situācijas aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu līdz šim kopumā sākusi 28 administratīvā pārkāpuma lietvedības. Līdz 16. martam lietvedības sāktas pārsvarā par cilvēku pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu, bet pēc tam – pārsvarā par pašizolēšanās prasību neievērošanu. Trīs dienās sadarbībā ar pašvaldības policiju veiktas vairāk nekā 1000 preventīvas pārbaudes. Policija katrā konkrētajā gadījumā vērtēs personu atbildību, taču likumsargu mērķis nav personu sodīšana – ierobežojošo pasākumu mērķis ir visu veselības un drošības jautājums. 

Arī viltus ziņu izplatīšanas gadījumā personas var tikt sauktas pie atbildības par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu un uzņēmumu darbu. Attiecīgi iedzīvotāji aicināti veidot savu uzticamo avotu sarakstu, kā arī neklusēt, ja tiek atpazītas viltus ziņas, proti, uzrunāt draugus, ģimeni vai paziņas, ja tie dalās ar nepatiesu informāciju. Savukārt par viltus ziņām, kas rupji pārkāpj sabiedrisko mieru un kārtību, var rakstīt VP uz e-pastu [email protected].


Ierobežots laiks

Savukārt Polija apņēmusies sakārtot robežu jautājumu. Valsts prezidents Egils Levits trešdien pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) norādīja, ka šī ir "lielākā repatriācijas akcija Latvijas vēsturē". Levits informēja, ka viņam trešdien notikusi saruna ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu par Polijas robežu jautājumu preču kustības nodrošināšanai, un Polijas prezidents informējis, ka drīzumā tiks atvērtas divas jaunas robežpārejas uz Vācijas–Polijas robežas, lai samazinātu rindas uz robežas. Ārlietu ministrs atzīmēja: "Mēs šobrīd esam, manuprāt, diezgan veiksmīgi jau atrisinājuši jautājumu, kas skar Polijas–Vācijas robežu, tieši vieglo autotransportu." Tomēr zināmas bažas radot situācija ar kravām, tādām kravām, kas ir kritiski svarīgas, tostarp arī medicīnas aprīkojums un medicīnas kravas. "Strādājam pie tā, lai organizētu vairākus lidojumus," piebilda Rinkēvičs. 

Tāpat ir apzināts repatriantu loks, kas ir pietiekams, lai šie lidojumi notiktu. Par katru lidojumu tiks izsūtīta informācija. "Ir jārēķinās, ka šāda veida repatriācijas operācija nebūs beztermiņa. Nevar būt tāda situācija, ka es tagad domāju braukt vai nebraukt, vēl padomāšu," norādīja ārlietu ministrs un atgādināja, ka šī ir ārkārtēja situācija. "Desmit dienu, divas nedēļas, skaitot no svētdienas, būtu tas maksimālais termiņš. Vispirms mēs izdarīsim visu, lai cilvēki, kuri reģistrējušies, tiktu mājās."

Top komentāri

hmm
h
Sensitīvie dati ir cilvēka vārds, uzvārds un adrese. Novada (vai Rīgas apkaimes) nosaukumu un cipariņu pie tā nevar uzskatīt par sensitīvajiem datiem. Datu regula ir spēkā arī Itālijā, bet tur katram novadam ir paziņots inficēto skaits. Un pat ja regula aizliegtu paziņot novadu, tad šāda regula uzreiz ir jāatzīst par nekonstitucionālu.
reptilis
r
Viss mūsu birokrātijas stulbums visā krāšņumā..vienā teikumā- ""Patlaban SPKC šādus datus vēl nevar atspoguļot, lai pasargātu konkrētu pacientu no sensitīvu datu izpaušanas."" :)))....,kas viņi domā,ka tos nabaga slimos nositīs?! ...viņiem tikai ies apkārt ar lielu līkumu!
Smaidona
S
Mīļie tautieši no ārvalstīm! Kad pavērās iespēja braukt pelnīt " lielo piķi" , tad daudz nedomādami visi metāties projām no Latvijas. Tad voss bija ok, tad kapēc tagad nepaliekat savās " laimes zemēs" , bet braucat atpakaļ? Arī Latvijā ir tas pats vīruss un ar savu atgriešanos Jūs pakļaujat šeit dzīvojošos cilvēkus riskam. Kapēc tas ir vajadzīgs? Te nevar pat sejas maskas nopirkt, tad labak palieciet tur, kur esat un nevediet to vīrusu uz Latviju, jo mums jau pietiek saveja vīrusa. Lai Jums laba veseliba un saprāts ņem virsroku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits