Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Grībauskaite aicina Ķīnu veidot labvēlīgāku vidi ES valstu investīcijām

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atklājusi tirdzniecības un investīciju forumu Šanhajā notiekošajā pirmajā Ķīnas importa izstādē, aicinot Ķīnu veidot labvēlīgāku vidi Eiropas Savienības (ES) valstu investīcijām un atvieglot importa noteikumus.

Saskatot ekonomikas palēnināšanās pazīmes, par Eiropas un Ķīnas kopīgo mērķi būtu jākļūst "spēku apvienošanai, lai apturētu protekcionisma izplatīšanos pasaulē", vēršot uzmanību uz tirdzniecības karu izraisītās spriedzes, pārprodukcijas un negodīgas konkurences galvenajiem iemesliem, uzsvērusi Lietuvas prezidente.

"Eiropas Savienībai ir ļoti būtiska Ķīnas apņemšanās veidot pievilcīgāku, atvērtāku vidi investīcijām - tas ir svarīgi, runājot par tirdzniecības līgumu ar Ķīnu. Svarīgi ir pabeigt šo tirdzniecības līgumu pēc iespējas drīzāk, lai garantētu, ka ārvalstu uzņēmēji te jūtas gaidīti un droši, un vienlaikus arī stiprināt intelektuālā īpašuma aizsardzību," norādījusi Grībauskaite.

Pēc viņas teiktā, Ķīnas atvērtība ir nozīmīga ne tikai Eiropai, bet arī pašai Ķīnai un kopējai pasaules ekonomikas izaugsmei.

Lietuvas prezidente īpaši uzsvērusi, ka investīciju caurskatāmība ir jāvērtē "augstāk par jebkura biznesa grupējuma interesēm".

"Atklātums, tiesiskums, stingra starptautisko līgumu ievērošana - tas uzskatāms par būtisku nosacījumu jaunu investīciju attiecību vidē. Korumpētas kapitāla plūsmas nedrīkstētu būt gaidītas nevienā pasaules valstī," viņa piebildusi.

Ķīna, kas pašlaik vedina Eiropu veidot ar to ciešākas attiecības kā pretsvaru ASV protekcionistiskajai politikai, ar šo izstādi cenšas mazināt kritiku, ka tā nevēlas atvērt savu tirgu un protežē tikai pati savus uzņēmumus.

Izstādē Šanhajā piedalās vairāk nekā 2800 uzņēmumu no 130 pasaules valstīm un reģioniem. Lietuva tajā pārstāvēta ar savām pārtikas precēm un tekstilizstrādājumiem.

Kā liecina Lietuvas Statistikas departamenta dati, šobrīd Ķīna Lietuvas eksporta partneru sarakstā ieņem 25.vietu, bet importa jomā ir trīspadsmitā. Pērn Lietuvas eksports uz Ķīnu audzis par 50%, sasniedzot 180 miljonus eiro, savukārt Ķīnas importa apjoms pārsniedzis 820 miljonus eiro.

Daļa amatpersonu raizējas, ka ciešāka Ķīnas un ES alianse varētu mazināt ASV ietekmi un tas ar laiku varētu nākt par sliktu Lietuvas drošībai. Izteiktas arī bažas, ka komunistiskās Ķīnas investīcijas Lietuvā varētu nest līdzi arī nevēlamu politisko ietekmi un ka Pekinas pastiprinātā interese par Austrumeiropu šķeļ ES vienotību, bet cilvēktiesību aktīvisti aicina Rietumus izdarīt uz Pekinu lielāku spiedienu jautājumā par disidentu un mazākumtautību vajāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits