Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Grībauskaites preses dienests: NATO vadībai uzdots izstrādāt priekšlikumus par Baltijas pretgaisa aizsardzību

NATO dalībvalstu līderi uzdevuši alianses militārajai vadībai līdz nākamā gada vidum iesniegt priekšlikumus par to, kā stiprināt Baltijas valstu pretgaisa aizsardzību, paziņojis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites preses dienests.

Grībauskaite uzsvērusi, ka uz minētās jomas trūkumiem un vājajām vietām alianses dokumentos norādīts pirmo reizi, bet samitā pieņemtie lēmumi apliecina gribu novērst šīs nepilnības.

"Atzīts, ka Baltijas valstu pretgaisa aizsardzība ir neadekvāta, un uzdots NATO militārajai vadībai izvērtēt riskus un līdz 2019.gada vidum iesniegt priekšlikumus par turpmākajiem risinājumiem," teikts paziņojumā.

Kā prezidentes preses dienests norādījis ziņu aģentūrai BNS, šis mandāts ietverts "samitā pieņemtajos dokumentos, kuri ir konfidenciāli".

"Ceru, ka tā arī būs. Protams, tam būs vajadzīgs vairāk laika, jo tas ir dārgi, bet šie risinājumi tiešām pārvietosies austrumu virzienā, jo redzams, ka tiek atpazīti apdraudējumi austrumos, tādēļ arī štābi un karavīri pārvietosies tuvāk NATO austrumu robežai," Grībauskaite trešdienas vakarā sacīja žurnālistiem Briselē.

Lietuvas bruņojumā ir tuva darbības rādiusa raķetes, un tā parakstījusi līgumu par vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi, taču nevar atļauties tāla darbības rādiusa raķetes, piemēram, Patriot, kas spēj notriekt lidmašīnas vai ballistiskās raķetes. Lietuva cer, ka šīs raķetes Baltijas valstīs rotācijas kārtībā izvietos sabiedrotie. Amerikāņi pērnvasar pirmo reizi uz mācību laiku bija atveduši uz Lietuvu raķetes Patriot.

Lietuva arī vēlētos mainīt NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas mandātu, lai tā kļūtu par gaisa telpas aizsardzības misiju. Efektīvai gaisa telpas aizsardzībai ir svarīgi arī radari, vienošanās par informācijas apmaiņu un militārie plāni attiecībā uz to, kā iespējamā konflikta gadījumā neitralizēt Kaļiņingradas apgabalā izvietoto Krievijas potenciālu.

Tur izvietotas raķetes Iskander, kas spēj nest kodollādiņus un krīzes vai kara gadījumā apgrūtinātu NATO operācijas Baltijas jūras reģionā.

Kā ziņots, sākoties NATO samitam, Maskava pavēstīja, ka Kaļiņingradas apgabalā sākušās taktiskās mācības ar raķešu kompleksu Iskander izmantošanu.

Top komentāri

tač
t
Grībauskaite ir cilvēks kurš domā par Baltijas valstīm , PALDIES !!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits