Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lietuvā grib kompartiju pasludināt par noziedzīgu organizāciju

Divi Lietuvas Seima deputāti no opozīcijā esošās partijas Tēvezmes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti - Audroņus Ažubalis un Laurīns Kaščūns - izstrādājuši likumprojektu, kas paredz atzīt Lietuvas Komunistisko partiju par noziedzīgu organizāciju.

Likumprojektā teikts, ka personām, kuras padomju laikā ieņēmušas vadošus amatus Lietuvas Komunistiskajā partijā, par to ir jāpaziņo pirms kandidēšanas vēlēšanās vai piedaloties konkursā uz amatu valsts iestādē.

Tie, kas šādas ziņas būs slēpuši, konkursā uz amatu valsts iestādē tiks diskvalificēti. Gadījumā, ja persona kandidēs vēlēšanās un nebūs paziņojusi, ka ieņēmusi augstu amatu Lietuvas Komunistiskajā partijā, par to būs jāpaziņo Centrālajai vēlēšanu komisijai, paredz likumprojekts.

"Es teiktu, ka šodien ir Lietuvas valsts vēstures vienas nodaļas beigu sākums," trešdien preses konferencē parlamentā sacīja Ažubalis.

"Mēs runājam par augstu stāvošām personām, kuras pieņēma lēmumus. Visa Lietuvas Komunistiskā partija tiek pasludināta par kriminālu organizāciju, bet tiešas sekas būtu augstāk stāvošām personām," teica Kaščūns.

Uz jautājumu, kāpēc šāds likumprojekts izstrādāts tikai tagad, Ažubalis teica, ka agrāk šādam likumprojektam būtu spēcīga pretestība.

Likumprojektā teikts, ka Lietuvas Komunistiskā partija ir "noziedzīga organizācija, kas 1941.-1944. un 1944.-1990. gadā okupētajā Lietuvā izveidoja diktatūru".

Likumprojoekts paredz, ka Seima deputāta, valsts prezidenta, mēra, vietējās padomes deputāta un Eiroparlamenta deputāta amata kandidātiem jānorāda, vai viņi bijuši augstā amatā Lietuvas Komunistiskajā partijā. Šie amati ir Lietuvas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas sekretārs, Centrālās komitejas loceklis, Centrālās komitejas prezidija vai biroja loceklis, Centrālās komitejas instruktors, Centrālās komitejas nodaļas vadītājs vai vadītāja vietnieks, Centrālās komitejas sektora vadītājs. Tāpat likumprojektā minēti arī augsti komjaunatnes amati.

Top komentāri

kompartija vadīja čeku
k
Arī Latvijā vajadzētu. Visi brigmaņi, lembergi un urbanoviči kā korķi izlidotu no politikas.
Def
D
Sen bija laiks !
Neslāvs
N
mums gan noziedzīga prokrieviska revanšistu organizācija ir plaši pārstāvēta Saeimā ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits