Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvas Seims likumā aizliedz jebkāda veida vardarbību pret bērnu

Lietuvas Seims otrdien īpašas steidzamības kārtā pieņēmis grozījumus likumā par Bērna tiesību aizsardzības pamatprincipiem, aizliedzot jebkāda veida vardarbību pret bērnu, tai skaitā miesassodus, un noteic, ka vecākiem, citām par bērnu atbildīgajām personām un valstij jānodrošina bērna aizsardzība.

Šos grozījumus, kas pēdējā laikā raisījuši Lietuvas parlamentā asas diskusijas, vienbalsīgi atbalstījuši visi 116 deputāti, kas piedalījās sēdē. Balsojuma rezultāti Seima zālē sagaidīti ar aplausiem.

Seima ārkārtas sesiju šo grozījumu pieņemšanai tika nolemts sasaukt pēc tam, kad Ķēdaiņos savās mājās tika nežēlīgi sists un vēlāk slimnīcā mira četrus gadus vecs puisītis.

Jaunā likuma redakcija stāsies spēkā, kad to parakstīs prezidente Daļa Grībauskaite.

Grozījumos raksturota visu iespējamo veidu vardarbība pret bērnu - fiziskā, psiholoģiskā, seksuālā, kā arī nolaidīga nerūpēšanās par bērnu.

"Šodien Lietuvas Seims spēris pirmo soli, kas nepieciešams, lai mēs savā Lietuvā varētu audzināt drošus un sevi cienošus bērnus, kas netiek sisti. Mūs gaida ļoti ilgs darbs, bet šodien mēs beidzot esam atvēruši durvis uz citādu nākotni - nākotni bez vardarbības," sēdē norādījusi viena no grozījumu iniciatorēm - Zemnieku un zaļo frakcijas deputāte Dovile Šakaliene.

Kā norādīts likumā, par miesassodu uzskatāma jebkāda fiziska spēka lietošana bērna sodīšanai, radot viņam kaut nelielas sāpes vai fiziski mokot bērnu.

Par fizisku vardarbību uzskatāmas tiešas vai netiešas apzinātas fiziskas darbības pret bērnu, kas izraisa bērnam sāpes un apdraud viņa dzīvību, veselību, attīstību vai aizskar bērna godu un cieņu. Šis jēdziens sevī ietver arī miesassodus.

Psiholoģiska vardarbība likumā raksturota kā pastāvīga bērna tiesību uz savu individualitāti pārkāpšana, bērna pazemošana, izsmiešana, baidīšana, bērna attīstībai nepieciešamās darbības traucēšana, asociālas uzvedības veicināšana vai cita izturēšanās, kas bez fiziska kontakta rada kaitējumu vai apdraudējumu bērna dzīvībai, veselībai, attīstībai vai aizskar bērna godu un cieņu.

Nolaidīga attieksme pret bērnu aprakstīta kā pastāvīga bērna svarīgāko fizisko, emocionālo un sociālo vajadzību nenodrošināšana, kas rada kaitējumu vai apdraudējumu bērna dzīvībai, veselībai un attīstībai.

Seksuālā vardarbība aprakstīta kā seksuālas darbības ar bērnu, viņa izmantošana pornogrāfijai utml.

Iepriekšējo Seima sasaukumu laikā ne vienreiz vien mēģināts likumdošanā noteikt aizliegumu vērst pret bērniem miesassodus, bet līdz šim tas nebija izdevies. Daļa deputātu pret šīm iniciatīvām iebilda, paužot viedokli, ka tā būtu jaukšanās ģimenes dzīvē, kas liegtu vecākiem audzināt bērnus pēc saviem ieskatiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits