Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par noziegumiem cietumā Igaunijā notiesā vīrieti, kurš savulaik slepkavojis arī Latvijā

Igaunijas Tartu apriņķa tiesa par cietumā pastrādātajiem noziegumiem piespriedusi deviņu gadu cietumsodu Krievijas pilsonim Jurijam Ustimenko, kuram jau ir piespriests mūža ieslodzījums par 2002. gadā izdarītajām slepkavībām. Viņš tostarp slepkavojis arī Latvijā. Jaunais sods ir iekļauts mūža ieslodzījumā, kas 37 gadus vecajam Ustimenko piespriests par 2002. gadā izdarītajiem noziegumiem. Nikolajam Ļiļičkinam, kuru tiesāja kopā ar Ustimenko, tiesa pirmdien piesprieda astoņu gadu, divu mēnešu un 19 dienu ilgu cietumsodu, ziņu aģentūru BNS informēja tiesā.

Prokuratūra aprīļa beigās Ustimenko pieprasīja 16 gadu cietumsodu, bet Ļiļičkinam - 15 gadu cietumsodu. Tāpat prokuratūra vēlējās, lai Ļiļičkina cietumsods tiek palielināts par vēl neizciesto daļu no soda, ko Tartu apriņķa tiesa viņam piesprieda pērn 29. oktobrī, kas nozīmētu, ka kopumā viņam cietumā būtu jāpavada 15 gadi un trīs mēneši.

Ļiļičkina advokāts lūdza apsūdzēto attaisnot, uzstājot, ka nav pierādījumu, ka Ļiļičkins mudināja Ustimenko pastrādāt slepkavību.

Ustimenko advokāts lūdza daļēji attaisnot apsūdzēto. Citā apsūdzības epizodē - par slepkavības mēģinājumu - advokāts secināja, ka nebija nodoma nogalināt un apsūdzība ir jākvalificē kā fiziska vardarbība.

Igaunijas Dienvidu apgabala prokuratūra apsūdzēja Ustimenko par slepkavības mēģinājumu, bet 56 gadus veco Ļiļičkinu - par mudināšanu un līdzdalību slepkavības mēģinājumā.

Ustimenko noliedza, ka iesitis citam ieslodzītajam, bet atzina, ka uzlējis viņam karstu ūdeni, norādot, ka tā bijusi pašaizsardzība. Viņš arī atzina savu vainu spridzināšanas draudu izteikšanā un uzbrukumā cietumsargam ar skuvekļa asmeni, tomēr noliedza, ka būtu gribējis apsargu nogalināt. Ļiļičkins noliedza savu vainu visās apsūdzībās, izņemot to, ka izspēris plastmasas glāzi no cietuma apsarga rokām.

Apsūdzībā teikts, ka 2017. gada 14. februārī Ustimenko mēģināja pārgriezt rīkli 50 gadus vecam augsta ranga cietuma apsargam, izmantojot no skuvekļa asmens izgatavotu ieroci.

Pēc tam viņš to pašu ieroci izmantojis pret apsarga pašaizsardzībā pacelto roku. Uzbrukumā cietušais guva sejas un kakla traumas, viņam cietumā sniedza pirmo palīdzību. Apsūdzībā norādīts, ka Ustimenko sargu mēģināja nogalināt, jo viņš pildījis savus dienesta pienākumus.

Ustimenko cietuma biedrs Ļiļičkins tika apsūdzēts par to, ka kopš 2015. gada augusta mudināja Ustimenko nogalināt Tartu cietuma apsargus, tādējādi ir vainojams mudināšanā uz slepkavību un līdzdalībā slepkavībā. Ļiļičkins, kurš izcieš sodu par policista sašaušanu, mudināja Ustimenko nogriezt sargiem galvas, kā arī pamācīja cietuma biedru, kā nogalināt apsargu.

Tāpat Ustimenko tika apsūdzēts par to, ka 2017. gada 17. augustā draudēja nogalināt apsargu, kurš pildīja dienesta pienākumus un kuru iepriekš Ustimenko bija mēģinājis nogalināt.

Viņš arī 2017. gada 19. novembrī un 4. decembrī draudēja nogalināt divus citus apsargus. Apsūdzības liecina, ka 2015. gada 21.jūnijā Tartu cietuma dzīvojamās zonas virtuvē Ustimenko uzlēja karstu ūdeni 54 gadus vecam ieslodzītajam, radot pirmās un otrās pakāpes apdegumus. 2017. gada 23. janvārī Ustimenko iespēra un iesita 31 gadu vecam ieslodzītajam.

Tāpat viņš tika apsūdzēts par 2016. gada 25. oktobrī veiktu zvanu no Tartu cietuma uz Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldes klientu informācijas tālruni, paziņojot, ka Tieslietu ministrijas stāvlaukumā ir novietota bumba. Ēkā tika veikta cilvēku evakuācija, notikuma vietā ieradās bumbu neitralizēšanas vienība, bet sprādzienbīstams priekšmets netika atrasts.

Savukāty Ļiļičkins tika apsūdzēts arī par to, ka 2017. gada 24. jūnijā iespēra Tartu cietuma augsta ranga apsargam.

Krievijas pilsonim un bijušajam jūras spēku kadetam 2004. gadā Igaunijā piespriests mūža ieslodzījums par piecu cilvēku slepkavību un divu cilvēku slepkavības mēģinājumu, kas no 2002. gada marta līdz maijam pastrādātas kopā ar citu Krievijas pilsoni Dmitriju Medvedevu pēc tam, kad abi nelegāli ieradās Igaunijā. Pēc slepkavībām abi noziedznieki aizbēga uz Latviju, kur Medvedevs apšaudē ar Latvijas policijas darbiniekiem gāja bojā, bet Ustimenko izdevās aizbēgt. Vēlāk viņu notvēra Polijas robežpilsētā Suvalkos un izdeva Igaunijai.

Ustimenko tika apsūdzēts arī Latvijas policista noslepkavošanā un apsarga ievainošanā apšaudē Valkā, kurā tika nošauts Medvedevs.

2010. gadā Ustimenko lūdza apžēlošanu Igaunijas prezidentam, taču lūgums tika noraidīts.

Pirmstermiņa atbrīvošanu Ustimenko Igaunijā varēs lūgt 2032. gadā.

Ļiļičkins no 2009. gada augusta izcieš deviņu gadu un septiņu mēnešu cietumsodu par smagiem noziegumiem, tostarp policista sašaušanu.

2012. gada 13. martā Ļiļičkins aizskaroši un rupji runāja ar augsta ranga cietuma apsargu, bet tā paša gada 3. jūnija divas reizes iesita savam kameras biedram pa seju un izgrieza cietušā rokas uz muguras un divas reizes iespēra viņam pa muguru. Pēc tam Ļiļičkins ap kameras biedra kaklu aplika dvieli un sāka viņu žņaugt, bet cietušajam izdevās atbrīvoties. Par šiem noziegumiem viņa sākotnējais deviņu gadu cietumsods tika pagarināts par septiņiem mēnešiem.

Ļiļičkins iepriekš piecas reizes sodīts par spīdzināšanu, nelikumīgu brīvības atņemšanu, draudiem nogalināt un zādzību.

 

Top komentāri

Def
D
Tādi mēsli jālikvidē,nevis visu mūžu uzturēt!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits