Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spiegošanas lietas ietvaros Lietuvā aiztur propadomju organizāciju līderus

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes, veicot ar spiegošanu saistītu izmeklēšanu, aizturējušas kreiso ekstrēmistu organizācijas Lietuvas Sociālistiskā tautas fronte bijušo līderi Aļģirdu Palecki, aģentūrai BNS apstiprinājuši vairāki savstarpēji nesaistīti avoti. Saskaņā ar BNS rīcībā esošo informāciju Palesckis ir aizturēts jau ilgāk nekā mēnesi.

Kā liecina neoficiālā informācija, Paleckis aizturēts saistībā ar to pašu lietu, kuras rezultātā otrdien Viļņā aizturēts bijušais propadomju organizācijas Jedinstvo (Vienotība) līderis Valērijs Ivanovs.

Ivanova aizturēšanu jau iepriekš apstiprinājusi Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāve, piebilstot, ka plašāka informācija par notiekošo tiks sniegta trešdienas gaitā.

Avoti BNS pavēstījuši, ka Ģenerālprokuratūra un Valsts drošības departaments izmeklē spiegošanas lietu.

Ģenerālprokurors piebilda, ka personām, kas darbojušās Krievijas izlūkdienesta uzdevumā, bijuši sakari ar parlamentā nepārstāvētām politiskajām partijām.

Savukārt Valsts drošības departamenta direktors Darjus Jaunišķis preses konferencē norādīja, ka aizturēto darbība bijusi vērsta uz Lietuvas politisko procesu ietekmēšanu.

Arī Aļģirda Palecka tēvs un bijušais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Justs Paleckis atteicies sniegt komentārus.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija savā Facebook kontā jau paziņojusi, ka Krievijas vēstniecība Viļņā "aktīvi pēta apstākļus, kas saistīti ar Krievijas pilsoņa Ivanova aizturēšanu 18. decembrī".

Ministrija piebildusi, ka notiek mēģinājumi "organizēt konsulāro tikšanos ar viņu".

1988. gadā dibinātā Jedinstvo iestājās pret Lietuvas neatkarības atjaunošanu un faktiski bija padomju okupācijas varasiestāžu Latvijā un Igaunijā inspirēto režīma atbalsta organizāciju, proti, Interfrontes, "dvīņumāsa".

Organizācija tika likvidēta pēc Lietuvas faktiskās neatkarības atjaunošanas 1991. gada augustā.

1997. gadā Jedinstvo bijušajam priekšsēdētājam Ivanovam tika piespriests gadu ilgs cietumsods par 1991. gada 13. janvāra upuru zaimošanu. Viņš ticis arī nopratināts kā liecinieks par 13. janvāra notikumiem apsūdzēto lietā.

Aļģirds Paleckis arī tiesāts par to, ka publiski noliedzis PSRS bruņoto spēku agresiju pret Lietuvas Republiku. Kādā radiointervijā viņš savulaik izteicies, ka 1991. gada janvāra traģisko notikumu laikā Viļņā "savējie šāvuši uz savējiem".

(pievienota 5. un 6. rindkopa)

Top komentāri

Nejēga
N
V ramkah! Ietvaros darbojas tikai krievi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits