Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Majoru Metsavasu (attēlā) tur aizdomās par slepenas informācijas nodošanu Krievijas izlūkdienestiem piecus gadus ilgā periodā

Spiegu skandāls Igaunijā: Apcietina bruņoto spēku majoru un viņa tēvu

Igaunijā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēti divi vīrieši - 1980. gadā dzimušais Deniss Metsavass un viņa tēvs, 1953. gadā dzimušais Pjotrs Voļins. Metsavass savulaik dienējis Igaunijas bruņotajos spēkos, kur bijis majora pakāpē, un izmeklētāji uzskata, ka šajā laikā viņš valsts noslēpumu saturošu informāciju pārsūtījis Krievijas Militārajam izlūkošanas dienestam (GRU). Tallinas tiesa abiem piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Izmeklētāji uzskata, ka Metsavass ar valsts noslēpumu saturošu vai klasificētu militāru informāciju pretlikumīgi dalījies ilgu laika posmu - aptuveni piecus gadus. Viņš dienēja Igaunijas bruņoto spēku kaujas atbalsta nodaļas štābā, bet bijis arī artilērijas virsnieks Igaunijas Ziemeļaustrumu aizsardzības apgabalā. Ja nebūtu radušās aizdomas par Metsavasa nelikumīgajām darbībām, no pirmdienas viņš ieņemtu amatu Igaunijas brīvprātīgajā Aizsardzības līgā (Kaitseliit - analogs Latvijas Zemessardzei).

Igaunijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Rigo Terrass, kas piedalījās preses konferencē par abu vīriešu aizturēšanu, norādīja, ka Metsavass Igaunijas bruņoto spēku struktūrās bijis kopš 2008. gada un atstājis kompetenta un uzņēmīga virsnieka iespaidu. "Tomēr viņš ir nodevējs," nu pēc jaunās informācijas nākšanas gaismā atzina ģenerālis, kurš uzsvēra - Metsavasa un viņa tēva rīcība ir ne tikai apdraudējusi Igaunijas nacionālo drošību, bet arī devusi emocionālu triecienu visiem, kuri strādā Igaunijas aizsardzības struktūrās.

Par notikušo informēts arī NATO.

Jāatgādina, ka 2009. gadā Igaunijā par valsts nodevību uz 12,5 gadiem cietumā tika notiesāts augsta ranga Aizsardzības ministrijas darbinieks Hermanis Simms, kurš arī ilgstoši - teju 13 gadus - nodeva slepenu informāciju Krievijas izlūkdienestiem. Šogad Simms iesniedza lūgumu viņu atbrīvot priekšlaicīgi, bet tas tika noraidīts. 

Top komentāri

tikmēr Latvijā...
t
Viss mierīgi, Drošības policija žāvājas. Tikai estiņiem nezin kāpēc ik pa laikam atklāj spiegus, mums gan viņu laikam nav.
Diemžēl !
D
Latvijas armijā,policijā,un pašvaldībās strādā cilvēki,kas naktī sapņo par Pļutinu,un vareno Vateniju !
S ♥ NATO
S
Okupants paliek okupants !...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits