Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Starptautiskā šķīrējtiesa liek Latvijai maksāt trīs miljonu eiro kompensāciju E energija

Latvijai būs jāmaksā 3,1 miljona eiro kompensācija Lietuvas enerģētikas kompānijai E energija par Rēzeknes pašvaldības lēmumu pirms termiņa pārtraukt siltumsaimniecības nomas līgumu ar šo uzņēmumu, jo starptautiskā šķīrējtiesa Vašingtonā noraidījusi Latvijas valdības prasību anulēt iepriekš pieņemto šīs škīrējtiesas lēmumu par labu E energija, paziņojusi Lietuvas kompānija.

Starptautiskais investīciju strīdu risināšanas centrs (ICSID) Latvijas valdības prasību noraidījis trešdien, 8.aprīlī.

2018.gada maijā ICSID nolēma, ka Latvijai jāmaksā 3,7 miljonu eiro kompensācija uzņēmumam E energija, kas gan bija pieprasījis lielāku kompensāciju - 7,2 miljonus eiro. Eiro kursa pret ASV dolāru izmaiņu dēļ maksājamā kompensācija sarukusi līdz 3,1 miljonam eiro.

E energia bija iesniegusi ICSID sūdzību par Rēzeknes pašvaldības 2008.gadā pieņemto lēmumu steidzamības kārtā pirms laika lauzt ar šo uzņēmumu noslēgto siltumsaimniecības nomas līgumu.

Šķīrējtiesa uzskatīja, ka Latvija ir pārkāpusi Lietuvas un Latvijas starpvaldību līgumu  par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību, un noteica samaksāt E energija kompensāciju par zaudējumiem.

Jau ziņots, ka vēršoties šķīrējtiesā, E energija savulaik norādīja, ka tā, pildot līgumu ar Rēzeknes pašvaldību, no 2004.gada investējusi Rēzeknes rajona siltumsaimniecības modernizācijā, bet 2008.gadā pašvaldība steidzamības kārtā pirms laika lauzusi uz 30 gadiem noslēgto siltumsaimniecības nomas līgumu un, neatlīdzinot investīcijas, izmantojusi bruņotus policijas spēkus, pārņemot gan aktīvus, kas modernizēti un uzlaboti par privātā investora līdzekļiem, gan aktīvus, kas piederējuši pašam investoram.

Kā skaidroja Lietuvas kompānija, ņemot vērā, ka par atsevišķas pašvaldības lēmumiem bez atlīdzības nacionalizēt privātā investora īpašumu ir atbildīga valsts, tā divus gadus sarunu ceļā centusies risināt ar Latvijas valdību jautājumu par kompensāciju, bet šīs sarunas beigušās bez rezultātiem, tādēļ nolemts meklēt taisnību starptautiskajā šķīrējtiesā.

E energija apsūdzēja Latviju, ka tā nav nodrošinājusi objektīvu un taisnīgu kompānijas investīciju aizsardzību, paverot iespēju tās bez atlīdzības nacionalizēt.

Kompānija pieprasīja atlīdzināt tai visu kaitējumu, ko radījusi Latvijas institūciju darbība un zināmos gadījumos arī bezdarbība, negarantējot pilnīgu un pienācīgu privāto investīciju aizsardzību un tādējādi pilnībā sagraujot kādreizējo ienesīgo un perspektīvo privāto biznesu un padarot to bezvērtīgu.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Kārtējais gadījums, kas liek jautāt: " KĀDA IR LATVIJAS JURISTU KVALIFIKĀCIJA?".
Derglis
D
Līguma parakstītājiem ir vārds, uzvārds un manta.
tik tiešām
t
Lai maksā Rēzeknes interfrontes(prokrieviskā) Dome.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits