Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tibetas atbalstītāji Grībauskaiti uz Ķīnu pavada ar aicinājumu runāt par cilvēktiesībām

Tibetas atbalstītāji Lietuvā piektdien simboliskā akcijā vērsušies pie prezidentes Daļas Grībauskaites, kas šovakar dodas uz Ķīnu, aicinot viņu šīs vizītes laikā runāt ne tikai par tirdzniecības sakariem, bet arī par cilvēktiesību situāciju šai valstī.

"Baudot Lietuvas brīvību, neaizmirsīsim Tibetu!", "Iestāsimies par Tibetu!", savos plakātos aicināja piketētāji, kas bija ieradušies pie prezidenta pils Viļņā ar Lietuvas un Tibetas karogiem un plakātiem. Vienā no tiem bija redzamas to tibetiešu fotogrāfijas, kuri aizvadītajos gados sadedzinājušies, protestējot pret Pekinas varu Tibetā, bet citā - prezidente Grībauskaite kopā ar Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu 2013.gadā, kad viņš apmeklēja Lietuvu.

"Mēs redzam, ka Lietuvas un Ķīnas attiecības attīstās, taču tikai pa vienu - tirdzniecības - vektoru. Redzam, ka tiek runāts tikai par ekonomikas lietām, tikai par tirdzniecību, tikai par investīcijām," žurnālistiem sacījis Tibetas atbalsta grupas aktīvists Roberts Mažeika. "Gribētos vaicāt - kad tad beidzot darba kārtībā būs cilvēktiesības? Tādas darba kārtības vispār nav."

Vaicāts, vai Tibetas atbalstītāji uzskata, ka no biznesa attiecībām ar Ķīnu būtu jāatsakās, viņš atbildēja: "Neuzskatām, taču domājam, ka, attīstot biznesa sakarus, ir jāatgādina arī par cilvēktiesībām Ķīnā - tas ir mūsu pienākums."

Uz ziņu aģentūras BNS jautājumu, kā Grībauskaite vērtē šos Tibetas atbalsta grupas aicinājumus un vai viņa gatavojas Ķīnas vizītes laikā skart cilvēktiesību jautājumus, prezidentes preses dienests atsūtījis šādu atbildi: "Jautājumi par cilvēktiesībām Tibetā šā gada jūlijā apspriesti Eiropas Savienības un Ķīnas samitā. Visu ES dalībvalstu nostāja Tibetas jautājumā Ķīnas pusei ir zināma."

Kā ziņots, Grībauskaite uz Ķīnu dosies piektdienas vakarā. Šanhajā viņa tiksies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un piedalīsies pirmajā Ķīnas importa izstādē, atklājot vienu no tās forumiem. Galvenās tikšanās prezidentei paredzētas pirmdien.

Ķīna, kas pašlaik vedina Eiropu veidot ar to ciešākas attiecības kā pretsvaru ASV protekcionistiskajai politikai, ar izstādi Šanhajā cenšas mazināt kritiku, ka tā nevēlas atvērt savu tirgu un protežē tikai pati savus uzņēmumus.

Kad Grībauskaite 2013.gadā Viļņā tikās ar Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu, Ķīna uz pāris gadiem iesaldēja attiecības ar Lietuvu. Dalailama Lietuvā bija ieradies arī šovasar, bet nedz prezidente, nedz valdības pārstāvji viņu nepieņēma.

 

Top komentāri

TrollisJT
T
Ir lielā mērā ticams, ka ķīnieši necietīs ne desmito daļu no tās retorikas, ko Gribauskaite atļaujas pret Krieviju. Visticamāk, ka viņa to saprot un Tibetas jautājumā būs mēma kā zivs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits