Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

102 gadu vecumā miris Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu tēvs

Pirmdien Jeruzālemē 102 gadu vecumā miris vēstures profesors, viens no cionistu - revizionistu kustības pamatlicējiem Bencions Netanjahu, Izraēlas valdības vadītāja Benjamina Netanjahu tēvs, vēsta BBC News, norādot, ka profesora veselības stāvoklis pēdējā laikā strauji pasliktinājies.

Bencions Netanjahu (viņa īstais uzvārds ir Milikovskis) ir dzimis 1910. gada 25. martā Varšavā literāta un cionistu kustības aktīvista Natana Milikovska ģimenē. 1920. gadā ģimene repatriējās uz Palestīnu un apmetās Jeruzālemē. Bencions Netanjahu ir beidzis Dāvida Jelina dibināto Skolotāju semināru, kā arī Ebreju universitāti Jeruzālemē, kur studēja ebreju viduslaiku vēsturi. Vēlāk viņš kļuva par vienu no zināmākajiem Izraēlas vēsturniekiem un strādāja dažādās ASV universitātēs.

B. Netanjahu bija „Lielās Izraēlas” koncepcijas piekritējs. Kad 1947. gada novembrī tika publiskots Palestīnas sadalīšanas plāns, viņš bija viens no sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kas parakstīja vēstuli ar plāna nosodījumu. 1949. gadā B. Netanjahu kļuva ar Ebreju Enciklopēdijas (universālas enciklopēdijas ivritā), kas iznāca līdz 1962 gadam, galveno redaktoru. Bencions Netanjahu tāpat mēģināja nodarboties ar politiku, tomēr panākumus neguva: pat tuvākie līdzgaitnieki vērtēja viņa uzskatus kā pārmēru radikāli labējus.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kurš izvēlējās politiķa karjeru, un 1996. gadā, bet pēc tam atkārtoti 2009. gadā kļuva par valdības vadītāju, ir Benciona Netanjahu vidējais dēls. Viņa jaunākais brālis Ido, kurš vairāk nav dzīvo vidū, bija ārsts-radiologs, kā arī Izraēlā labi zināms literāts, savukārt vecākais brālis Jonatans bija armijas īpašo uzdevumu vienības virsnieks un gāja bojā karadarbības laikā 1976. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits