Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

11.septembra terora aktu organizētāju likteņi

Lai 2001.gada 11.septembrī nolaupītu četras ASV lidmašīnas, no kurām trīs tika ietriektas Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņos un Pentagona ēkā, bet trešā, nesasniedzot teroristu iecerēto mērķi, nogāzās klajā laukā Pensilvānijā, bija nepieciešami 19 vīri.
Taču šo terora aktu plānošanā, finansēšanā un sagatavošanā, kas noveda pie gandrīz 3000 cilvēku slepkavības, bija iesaistīts daudz lielāks cilvēku skaits, un pēdējo desmit gadu laikā valdības visā pasaulē iesaistījušās slepkavības līdzdalībnieku vajāšanā.
Daži no viņiem ir notverti, daži nogalināti, bet daļa no viņiem joprojām bēguļo vai pat nav identificēta. Savukārt no tiem, kuriem ASV izvirzītas apsūdzības, vairāk nekā puse vēl nav stājusies tiesas priekšā.
Zemāk sniedzam informāciju par to personu pašreizējo likteni, kuras tiek uzskatītas par tieši saistītām ar 11.septembra terora aktu īstenošanu.

OSAMA BIN LADENS

Teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderis brīdī, kad notika 11.septembra uzbrukumi.
Lai gan viņam nekad nav izvirzītas apsūdzības par līdzdalību 11.septembra terora aktos, Vašingtonas varasiestādes 1998.gadā viņu apsūdzēja par ASV vēstniecību spridzināšanas organizēšanu Kenijā un Tanzānijā.
ASV īpašo uzdevumu vienība bin Ladenu nogalināja šī gada 1.maijai viņa slēptuvē Pakistānā.

AIMANS AZ ZAVAHRI

Dibinājis un vadījis grupējuma "Islāma džihāds" Ēģiptes atzaru līdz 1998.gadā tas pievienojās "Al Qaeda". 11.septembra uzbrukumu laikā bija bin Ladena tuvākais līdzgaitnieks, bet tagad kļuvis par jauno "Al Qarda" līderi.
Lai gan viņam nekad nav izvirzītas apsūdzības par līdzdalību 11.septembra terora aktos, viņš apsūdzēts par līdzdalību ASV vēstniecību spridzināšanas organizēšanu Kenijā un Tanzānijā.
Joprojām bēguļo. ASV Federālais izmeklēšanas dienests par informāciju, kas ļautu viņu notvert, piesolījis 25 miljonu dolāru lielu atlīdzību.

HALIDS ŠEIHS MOHAMMEDS

Tiek uzskatīts, ka ir 11.septembra terora aktu idejas autors un bijis to sagatavošanas darbu vadītājs. Uzņēmies atbildību par dalību arī citos uzbrukumos, tostarp par Pasaules tirdzniecības centra spridzināšanu 1993.gadā.
2008.gadā ASV varasiestādes viņu apsūdzējušas par lidmašīnu nolaupītāju apmācības, finansēšanas un apgādāšanas uzraudzību, kā arī par viņu darbības koordinēšanu, pašam atrodoties Saūda Arābijā.
Notverts 2003.gada 1.martā Pakistānā pakistāniešu un amerikāņu kopējās operācijas laikā, šobrīd atrodas Gvantanamo aizturēšanas centrā. 2010.gada novembrī ASV ģenerālprokurors paziņoja, ka viņš tiks tiesāts Ņujorkas federālajā tiesā, taču šī gada aprīlī lēmums tika mainīts un lieta atkal nodota īpašajai militārajai komisijai.

ZAKARIASS MUSAVI

Marokāņu izcelsmes Francijas pilsonis, kas ASV ieradās 2001.gada februārī. Apsūdzēts par dalību sazvērestībā nolūkā nogalināt amerikāņus. Tiek uzskatīts, ka līdz ar 19 lidmašīnu nolaupītājiem izgājis lidotāju kursus un ticis gatavots dalībai 11.septembra terora aktos.
Vienīgais no 11.septembra terora aktu līdzdalībniekiem, kas līdz šim notiesāts ASV civilajā tiesā. 2005.gadā atzina savu vainu, un, lai gan prokuratūra prasīja nāvessodu, zvērinātie viņam piesprieda mūža ieslodzījumu bez apžēlošanas tiesībām. Šobrīd izcieš piespriesto sodu federālajā cirtumā Florencē, Kolorādo.

VALIDS BIN ATAŠS, RAMZI BIN AŠ ŠIBHS, ALI ABDULS AZIZS ALI, MUSTAFA AL HAVSAVI

Halida Šeiha Mohammeda līdzapsūdzētie, kas tiek vainoti par dažāda atbalsta sniegšanu 11.septembra terora aktu sagatavošanā.
Tiek uzskatīts, ka Atašs vācis datus par lidostu un lidmašīnu drošības pasākumiem. Aš Šibhs mēģinājis iekļūt ASV, lai kļūtu par vienu no lidmašīnu nolaupītājiem, taču, nespējot iegūt vīzu, iesaistījies sazvērestības finansēšanā un koordinēšanā no ārvalstīm. Azizs Ali apsūdzēts par terora aktu finansēšanu, bet al Havsavi palīdzējis to izpildītājiem iekļūt ASV un sniedzis viņiem atbalstu pēc ierašanās.
Visi viņi aizturēti Pakistānā laikā no 2002. līdz 2003.gadam un šobrīd atrodas Gvantanamo, gaidot lēmumu par viņu lietas tālāko virzību. Visiem viņiem draud nāvessods.

MOHAMMEDS AL KAHTANI

11.septembra teroraktu izmeklēšanas komisijas ziņojumā atzīts par vienu no vismaz deviņiem kandidātiem uz iekļaušanu lidmašīnu nolaupītāju komandā, taču arī viņam atteikta ASV vīza.
Sākotnēji apsūdzēts līdz ar Halidu Šeihu Mihammedu, taču 2008.gada maijā apsūdzības atcelta, jo liecības pret viņu esot iegūtas ar spīdzināšanas palīdzību. Tomēr procedūra paredz, ka apsūdzības var izvirzīt atkārtoti.
Šobrīd atrodas Gvantanamo un iesniedzis civilprasību, lūdzot savu atbrīvošanu no, viņaprāt, nelikumīgā ieslodzījuma.

ABDELGHANI MZUDI, MUNIRS EL MOTASADEKS

Marokāņi, kas bijuši saistīti ar tā dēvēto Hamburgas šūniņu, kura, pēc prokuratūras domām, spēlējusi galveno lomu 11.septembra terora aktu sagatavošanā.
Apsūdzēti par finansiāla atbalsta sniegšanu Hamburgas šūniņai. Abi tiesāti Vācijā. Motasadekam 2006.gada novembrī tika piespriests 15 gadu ilgs cietumsods, un viņš kļuva par pirmo personu visā pasaulē, kas notiesāts par 11.septembra terora aktiem.
Savukārt Mazudi tika attaisnots, jo tiesa atzina, ka nav pietiekamu pierādījumu, ka viņš būtu saistīts ar sazvērestību. Spriedumu atstāja spēkā arī apelācijas instance.
Motasadeks Vācijā izcieš piespriesto sodu. Mazudi no Vācijas tika izraidīts un atgriezies Marokā.

ANVARS AL AVLAKI

Musulmaņu garīdznieks, kuram ir gan ASV, gan Jemenas pilsonība. ASV uzskata, ka viņš ir viens no "Al Qaeda" līderiem Arābijas pussalā.
Al Avlaki sludināja Virdžīnijas un Sandjego mošejās, kuras apmeklēja vismaz trīs no 11.septembra terora aktu īstenotājiem. 2010.gadā ASV viņu atzina par personu, kas pastrādājusi vai domājams, ka pastrādājusi terora aktu, un iesaldēja viņam piederošos aktīvus.
Atrašanās vieta nav zināma, taču tiek uzskatīts, ka šobrīd viņš ir Jemenā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits