Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Boeing prezentē ieroci cīņai pret uzmācīgiem droniem

Kompānija Boeing, ko vislabāk pazīstam kā lidaparātu ražotāju, nu nākusi klajā ar ierīci, kas paredzēta pavisam pretējam nolūkam - notriekt lidojošus objektus. Tiesa gan, runa nav par lidmašīnām, bet bezpilotu lidaparātiem jeb tā dēvētajiem droniem, kuru straujā izplatība un pieejamība ne tikai izraisījusi asas debates par privātuma jautājumiem, bet satraukusi arī militāristus, drošībniekus un aizsargājamu objektu personālu, vēsta tehnoloģiju portāls _Wired.

_Boeing izstrādājis un šonedēļ Ņūmeksikā demonstrējis lāzerlielgabalu, kas paredzēts tieši dronu notriekšanai. Galvenā motivācija - aizvien pieaug nesankcionētu lidojumu skaits virs tādiem objektiem kā lidostas. Cilvēkiem bieži vien nav nekādu ļaunu nodomu, taču nezināšanas dēļ sekas var būt arī traģiskas - nelaikā virs lidostas lidojošs drons var izraisīt aviokatastrofu, kādai lidmašīnai nosēžoties vai paceļoties. Pašlaik gan neviens šāds incidents vēl nav fiksēts, un Boeing nolēmis šo statistiku saglabāt "tīru", piedāvājot jau tuvā nākotnē iespēju lidostas aprīkot ar sistēmu, kas ātri vien tiks vaļā no uzmācīgiem bezpilota lidoņiem.

Šī, visticamāk, kļūs par vismodernāko anti-dronu tehnoloģiju, kaut reizēm efektīvi ir arī pavisam vienkārši risinājumi. Piemēram, Ņujorkā ugunsdzēsēji ēkas dzēšanas laikā kāda sensāciju kāra entuziasta no attāluma vadāmā lidaparāta operatoru aizsūtīja lūžņos ar augstspiediena ūdens strūklu, bet kompānija Aidaho štatā sākusi ražot īpašu munīciju bisēm, kas palīdzēs efektīvi atbrīvoties no nelūgta lidojoša viesa virs cilvēka nekustamā īpašuma.

Jauno sistēmu, kas atgādina lielu, kustīgu videokameru uz trijkāju statīva, Boeing dēvē par "ķirurga skalpeli" cīņā pret nevēlamiem droniem, tādējādi izceļot tā galvenās kvalitātes - ļoti precīzu un ātru darbību, kas iedarbojas tieši tur, kur nepieciešams, blakus esošos priekšmetus un vidi atstājot neskartus.

Prezentācijā mediju pārstāvjiem bija iespējams pārliecināties, ka lāzeriekārta, iestatīta uz maksimālo jaudu (2 kilovati), dažu sekunžu laikā izdedzināja caurumu izturīga kompozītmateriāla korpusā. Jaunā sistēma ir arī gana kompakta un viegli uzstādāma, kas ir būtisks uzlabojums no pērn ieviestās lāzersistēmas, kas bija jāizvieto uz speciāli aprīkotas automašīnas. Tagad iekārta ietilpst četros koferos, un to divi speciālisti jebkurā vietā var uzstādīt pāris minūšu laikā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits