Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Diena no Briseles: Trauksme pilsētas ikdienā

Biedējoši, neomulīgi, paaugstināta trauksmes sajūta – tās ir kopējās izjūtas Dienas aptaujātajiem latviešiem, kas dzīvo Briselē, kur jau kopš pagājušās sestdienas ir paaugstināts terorisma draudu līmenis. Tas nozīmē, ka nekursē metro, ir slēgti lielie iepirkšanās centri un bankas, kā arī skolas un bērnudārzi. Lielais jautājums, kas nomoka daudzus – vai pēc ārkārtas stāvokļa atcelšanas, kad ielās vairs nepatrulēs armija, drošības situācija patiešām būs uzlabojusies. Faktiski, kamēr nav notverts viens no Parīzes terora aktu organizētājiem, kas slēpjas Briselē, nedrošība daudzos saglabāsies. 

Kā pārliecinājās Diena, Briseles centrs ir pustukšs, mašīnu maz, nav arī šai pilsētai tik raksturīgo sastrēgumu, jo bērni netiek vesti nedz uz mācību iestādēm, nedz pulciņiem un treniņiem, daudzi pieaugušie strādā no mājām. To lielā mērā nosaka arī tas, ka nekursē metro, jo bieži tas piepilsētā dzīvojošajiem ir vienīgais veids, kā nokļūt no un uz darbu. 

Eiropas Komisijā (EK) strādājošā Maija Celmiņa stāsta, ka ikdienas dzīves ritms ir saraustītāks, ārkārtas situācija ienes savas korekcijas. "Par paaugstinātu terorisma draudu līmeni paziņoja sestdien, taču mēs kopā ar draudzenēm jau sen bijām nopirkušas biļetes uz operu. Izrādi tajā vakarā atcēla. Nākamās dienas – svētdienas – rītā pamostoties un atverot aizkarus, pirmais skats, ko ieraudzīju pa logu, bija armijas patruļas mašīnas. Sajūta bija dīvaina un neomulīga," atzīst Maija. Latvijas pārstāvniecības Eiropas Savienībā atbildīgais par drošību Dāvis Baiže piebilst, ka valda satraukums un personīgās sajūtas ir neomulīgas. "Tas, ko mēs rekomendējam saviem kolēģiem, ir nedoties uz vecpilsētu, neiet uz kino un teātri. Tāpat tajos veikalos, kuri strādā, nav ieteicams iepirkties laikā, kad ir daudz cilvēku. Pārstāvniecība ir atļāvusi saviem darbiniekiem strādāt no mājām, ko izmanto mazu bērnu vecāki, jo skolas un bērnudārzi ir slēgti. Jāteic, ka, pārvietojoties pa pilsētu, visdrošāk ir izmantot personīgo automašīnu," stāsta Baiže.  

To, ka šajā pirmdienā darbā nebija teju puse kolēģu, Dienai min arī EK strādājošie Ingars Zustrups un Aija Lauciņa.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka Briselē tiek saglabāts augstākais drosības līmenis, veikali un dažādas iestādes nestrādā, ielās patrulē karavīri. 

Visu Rūtas Kesneres reportāžu no Briseles lasiet trešdienas, 25. novembra laikrakstā Diena

Top komentāri

demokratija
d
Ko nu vaimana sie dienas zagli? Ir pretigi pat callosities par sis uzspeletajam trauksmes sajutam, tiesam idiot bars. Ko lai saka latviajs iedzivotaji, kuri pedejos 25. gadus dzivi neiedomajama nabadziba, posta, pazemojuma??? Vai Latvija nebutu nu beidzot japielieto padomju laiku ikdienas fraze: labak gan kars ka si pazemojosa ikdienas dzive kadai, lielaka dala Latvijas iedzivotaju ir speisti izdzivot pedejos 25. gadus, ikdienas nabadziba, pusbads, pazemojums, apkaunojums.....tikai politiki sev pilda savas bezizmera kabatas un savas alkatigas rikles ar tautas nopelnitiem labumiem un telo norupejusos un satraukusos....bet Latvijas valsts ir izlaupita un iznicinata ta pastav tikai tamdel, lai politki, prezidenti, Saeimas deputati, ministri, ieredni....varetu savas vajadzibas bagatigi un particigi nodrosinat zerm varda Latvijas veidojums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits