Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Google veidojot cenzētu meklētāju Ķīnas tirgum

Informācijas tehnoloģiju kompānija Google izstrādājot jaunu meklētājprogrammatūras versiju specifiski Ķīnas tirgum, kurš būs cenzēts saskaņā ar Ķīnas likumiem, proti, meklētājprogramma neuzrādīs saites uz "nevēlamu" saturu, ziņo pētnieciskās žurnālistikas vietne The Intercept.

Vietne ziņo, ka Google strādā pie projekta ar nosaukumu Dragonfly, un meklētājs Ķīnā neuzrādīšot rezultātus tādiem terminiem, kā, piemēram, "cilvēktiesības" un "reliģija". 

Atsaucoties uz konfidenciālu kompānijas iekšējo saraksti, The Intercept ziņo, ka projekts uzsākts 2017. gada pavasarī un "uzņēmis apgriezienus" decembrī pēc tam, kad Google izpilddirektors Sundars Pičajs ticies ar Ķīnas valdības pārstāvjiem. 

Pičajs jau 2016. gadā neslēpa savas ambīcijas, norādot, ka "Google ir paredzēta visiem. Mēs gribam būt arī Ķīnas tirgū un sniegt pakalpojumus Ķīnas patērētājiem", taču tas, visticamāk, nozīmē arī pakļaušanos striktajiem Ķīnas cenzūras nosacījumiem.

Gan ziņu aģentūra Reuters, gan aģentūra AFP norādījusi, ka dažādi nesaistīti avoti tām apstiprinājuši šo ziņu patiesumu.

Google pārstāvji par šo runā izvairīgi un norāda, ka "Ķīnas tirgū piedāvājam vairākas mobilās lietotnes, piemēram, Google Translate (tiešsaistes tulkošanas serviss) un Files Go [..], bet nekomentēsim spekulācijas par mūsu nākotnes plāniem."

Ziņas kā nepatiesas noraidījis Ķīnas valdības kontrolētais laikraksts Securities Daily, tikmēr cilvēktiesību aizstāvības organizācija Amnesty International norādījusi, ka "tā būs skumja diena interneta brīvībai, ja Google pieņems Ķīnas cenzūras nosacījumus apmaiņā pret piekļuvi tirgum".

Top komentāri

nezināšana ir idiotu spēks
n
Ja tā ir patiesība, Google piedalīsies noziegumā, ko pret saviem pilsoņiem veic 80 miljonu slepkavas Mao radītā Ķīnas komunistiskā partija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits