Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pfizer paziņo, ka tablete Covid-19 ārstēšanai ievērojami samazina smagu saslimšanu

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" otrdien paziņoja, ka klīniskos izmēģinājumos apstiprināts, ka tās izstrādāta tablete Covid-19 ārstēšanai par gandrīz 90% novērš hospitalizāciju un nāvi riska grupās.

Tabletei "Paxlovid" arī vajadzētu būt efektīvai pret mutācijām, kas ir raksturīgas Covid-19 omikrona paveidam.

Paziņojums par tabletes efektivitāti izskanējis pēc tam, kad Dienvidāfrikā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka divas "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devas ir par 70% efektīvas pret smagu saslimšanu ar omikrona paveidu. 

Pētījuma autori uzskatīja šo rezultātu par iedrošinošu, lai gan šī efektivitāte ir zemāka nekā iepriekšējo Covid-19 paveidu gadījumā.

Jaunās tabletes klīniskajos izmēģinājumos piedalījās vairāk nekā 2200 brīvprātīgie. To dati apstiprināja provizoriskus rezultātus, par kuriem bija paziņots novembrī.

"Pfizer" paziņoja, ka "Paxlovid", kas vēl nav apstiprināta nevienā valstī, laboratorijas izmēģinājumos bijusi efektīva arī pret omikrona paveidu.

ASV ir pasūtījušas 10 miljonus šī medikamenta devu pirms potenciālas apstiprināšanas. "Pfizer" vadītājs Alberts Burla prognozēja, ka ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) varētu to apstiprināt šomēnes. 

Klīniskie izmēģinājumi rāda, ka tablete samazina hospitalizācijas nepieciešamību Covid-19 pacientiem augsta riska grupās par 89%, ja tā uzņemta trīs dienu laikā pēc simptomu parādīšanās, un par 88%, ja tā uzņemta piecu dienu laikā. 

Placebo grupā bija 12 nāves gadījumi, bet medikamenta lietotāju grupā nebija neviena nāves gadījuma. 

Abās grupās blaknes bija apmēram ceturtdaļai cilvēku, bet tās pārsvarā bija vieglas.

"Pfizer" iekšķīgi lietojamās zāles ir proteāzes inhibitors un tās bloķē vīrusa replicēšanās mehānismu.

Tas nozīmē, ka zāles būs efektīvas tikai inficēšanās sākotnējās stadijās. Brīdī, kad Covid-19 ir progresējis par smagu slimību, vīruss lielākoties ir pārtraucis replicēties un pacienti cieš no pārmērīgas imūnreakcijas.

Lielbritānija novembra sākumā pirmā pasaulē atļāva tabletes Covid-19 ārstēšanai, apstiprinot ASV farmācijas uzņēmuma "Merck" pretvīrusa zāles pacientu ārstēšanai, kas ar Covid-19 slimo vieglā vai vidēji smagā formā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits