Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

ĀCM un salmonelozes radīto zaudējumu kompensācijām piešķir 5809 eiro

Vairākiem lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem par radītajiem zaudējumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ un par iznīcinātajām dējējvistām salmonelozes dēļ no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt kopumā 5809,42 eiro eiro kompensāciju, šodien lēma valdība.

Zemkopības ministrijā (ZM) norāda, ka saskaņā ar Veterinārmedicīnas likumā noteikto dzīvnieku īpašniekam, ja tas ir izpildījis dzīvnieku veselības jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktās prasības, ir tiesības saņemt zaudējumu kompensāciju par ĀCM apkarošanas dēļ nokautajiem vai nogalinātajiem dzīvniekiem un par salmonelozes uzliesmojuma apkarošanas laikā iznīcinātajiem cāļiem, jaunputniem vai pieaugušajiem putniem.

Ingai Caunei no zemnieku saimniecības Skaistkalni Abavas pagastā, Talsu novadā paredzēts izmaksāt kompensāciju 345,40 eiro apmērā, jo viņas saimniecībai, ganāmpulkā apkarojot putnu salmonelozi, tika iznīcināti 190 dējējputnu līdz 63 nedēļu vecumam un astoņi dējējputni līdz 78 nedēļu vecumam.

Tāpat paredzēts izmaksāt kompensāciju vairākiem lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem par radītajiem zaudējumiem ĀCM dēļ. Sanita Akota no saimniecības Zemitāni, Priekuļu pagastā, Priekuļu novadā saņems kompensāciju 811,11 eiro apmērā par 19 nokautiem sivēniem svarā līdz 30 kilogramiem, savukārt Jānim Matvejam no zemnieku saimniecības Ozoli Jaunauces pagastā, Saldus novadā paredzēts izmaksāt kompensāciju 811,06 eiro apmērā, jo saimniecībā ĀCM dēļ tika nokautas piecas nobarojamās cūkas svarā virs 81 kilograma un četras nobarojamās cūkas svarā līdz 30 kilogramiem.

Tāpat Ņinai Mikalkevičai no saimniecības Upes Svajāni, Neretas pagastā, Neretas novadā paredzēts izmaksāt kompensāciju 3 841,85 eiro apmērā, jo saimniecībā nokauts viens vaislas kuilis, astoņas sivēnmātes, piecas nobarojamās cūkas svarā no 31 līdz 80 kilogramiem un 28 atšķirtie sivēni svarā līdz 30 kilogramiem.

Nauda kompensācijas izmaksai tiks piešķirta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Savukārt salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Tās biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes. Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits