Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Agdža: Pāvestu Jāni Pāvilu II man lika nogalināt ajatolla Homeini

Mehmets Ali Agdža, kurš 1981.gadā mēģināja nogalināt pāvestu Jāni Pāvilu II, savā piektdien publiskotajā grāmatā apgalvo, ka pāvestu nogalināt viņam licis Irānas islāma revolūcijas aizsācējs ajatolla Ruholla Homeini. Grāmata izdota Itālijā ar nosaukumu Man tika solīta paradīze: Mana dzīve un patiesība aiz uzbrukuma pāvestam.

Bijušais galēji labējais ekstrēmists un islāma fundamentālists Agdža apgalvo, ka pēc izbēgšanas no Turcijas cietuma, kur izcieta sodu par žurnālista slepkavību, aizbēdzis uz Teherānu, kur ticis ideoloģiski apstrādāts. Teherānā viņš saticies ar Homeini, kurš licis viņam nogalināt pāvestu. "Tev jānogalina pāvests Allaha vārdā. Tev jānogalina velna pārstāvis uz zemes," teicis Homeini.

1981.gada 13.maijā tobrīd 23 gadus vecais Agdža Romas Svētā Pētera laukumā sāka šaut uz pāvestu, kurš atklātā automobilī devās uz audienci. Jānis Pāvils II guva nopietnus savainojumus vēderā, bet Agdža nākamos 19 gadus pavadīja cietumā Itālijā.

Uzbrukuma motīvi līdz pat šai dienai ir noslēpumā tīti. Apgalvojumi, ka ar atentāta mēģinājumu bija saistīta Padomju Savienība un toreizējais Bulgārijas komunistiskais režīms, tā arī nekad nav pierādīti. Pats Agdža, kurš bieži mainījis savas liecības un nācis klajā ar pretrunīgiem paziņojumiem, apgalvoja, ka uzbrukums bijis dievišķā plāna sastāvdaļa. 1983.gadā Jānis Pāvils II apmeklēja Agdžu Itālijas cietumā un piedeva viņam uzbrukumu, kurā tika smagi ievainots.

Savā grāmatā Agdža apgalvo, ka Jānis Pāvils II, tiekoties ar viņu cietumā, lūdzis pateikt, kurš devis rīkojumu viņu nogalināt, solot to nevienam neatklāt. Agdža apgalvo, ka to atklājis, un Jānis Pāvils II otrais sacījis, ka, piedodot viņam, piedod arī tiem, kas likuši viņu nogalināt. Agdža savā grāmatā raksta, ka kopš bērnības dzīvojis "kļūdaina islāma nacisma-fašisma varā" un tikai tagad sapratis, ka "Jēzus Kristus bijis labākais cilvēks, kas jebkad staigājis pa zemi".

2000.gadā Itālija apžēloja Agdžu un deportēja viņu uz Turciju, kur viņš tika notiesāts par vēl septiņdesmitajos gados pastrādātiem noziegumiem - prominenta žurnālista slepkavību, divām bruņotām laupīšanām, kā arī bēgšanu no cietuma. Turcijā viņš pavadīja cietumā vēl desmit gadus. Agdža tika atbrīvots 2010.gada janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits