Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Alžīrijas premjers: Ķīlnieku krīzē nogalināti 37 ārvalstnieki

Ķīlnieku krīzē nogalināti 37 ārvalstnieki no astoņām valstīm, pirmdien apstiprināja Alžīrijas premjerministrs Abdelmaleks Sellals. Nogalināts arī viens gūstā sagrābtais alžīrietis, līdz ar to kopējais nogalināto cilvēku skaits ir 38. Savukārt par pieciem gūstā sagrābtajiem ārvalstniekiem joprojām ziņu nav, pavēstīja Alžīrijas valdības vadītājs.

32 nemiernieki, kas pagājušajā nedēļā sagrāba ķīlniekus Alžīrijas gāzes pārstrādes kompleksā, bija ieradušies no Mali ziemeļiem. 29 islāmisti tika nogalināti, bet trīs arestēti, liecina premjera sniegtā informācija. Plašsaziņas līdzekļi iepriekš vēstīja, ka ķīlnieku krīzē nogalināti 48 cilvēki.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās ar Al Qaeda saistītais islāma kaujinieku veterāns Mohtars Belmohtars, kas internetā izplatītā videoierakstā paziņoja, ka tajā piedalījušies kopskaitā 40 kaujinieki "no dažādām islāma un Eiropas valstīm". Viņš arī izteicās, ka ir gatavs sarunām ar rietumvalstīm, ja tās "izbeigs uzbrukumus un uzlidojumus Mali iedzīvotājiem". Gūstekņu sagrābēji pieprasīja pārtraukt Francijas karaspēka dalību militārajā operācijā pret Mali islāmistiem.

Belmohtars svētdien draudēja uzbrukt visām valstīm, kas iesaistījušās cīņā pret islāmistiem Mali. "Mēs apsolām vēl citas operācijas visās valstīs, kas piedalījušās krusta karā pret Azavādu, ja tās negrozīs savu lēmumu," runājot par situāciju Mali ziemeļos, norādīja teroristu grupējums, kuru vada islāma kaujinieku veterāns Belmohtars. "Mēs atgādinām mūsu musulmaņu brāļiem, ka nepieciešams pamest ārvalstu kompāniju, sevišķi franču, vadītos objektus, lai glābtu dzīvību."

In Amenasas gāzes atradnes atrodas dziļi Sahāras tuksnesī, aptuveni 60 kilometrus no Alžīrijas un Lībijas robežas un 1300 kilometrus uz dienvidaustrumiem no galvaspilsētas Alžīras. Pēc Alžīrijas enerģētikas ministra teiktā, ražošana šajās gāzes atradnēs varētu atsākties jau otrdien.

Ceturtdien Alžīrijas spēki sāka pirmo glābšanas operāciju, kurā tika atbrīvota lielākā daļa gūstekņu, bet dzīvību zaudēja 21 kaujinieks un 12 ķīlnieki. Rietumvalstu līderi sākotnēji kritizēja šo operāciju kā pārlieku sasteigtu, bet vēlāk mainīja nostāju un vērsa visu nosodījumu pret islāmistiem. Pēc ASV prezidenta Baraka Obamas sacītā, par šo traģēdiju jāatbild teroristiem. Kā savukārt izteicās Francijas prezidents Fransuā Olands, Alžīrijas varasiestāžu reakciju var uzskatīt par pilnīgi pamatotu, ņemot vērā, ka runa bijusi par "aukstasinīgiem teroristiem, kas bija gatavi nogalināt savus gūstekņus".

Sestdien Alžīrijas īpašie spēki sarīkoja vēl vienu uzbrukumu, kurā tika nogalināti 11 islāmistu kaujinieki, tomēr pirms tam nolaupītāji paspēja noslepkavot atlikušos septiņus ķīlniekus. Alžīrijas Iekšlietu ministrija sestdien paziņoja, ka armijai operācijas gaitā izdevies atbrīvot 685 alžīriešus un 107 ārvalstniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits