Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Amerikā izaugusi jauna -11.septembra paaudze

Desmit gadus pēc traģiskajiem 11.septembra notikumiem Amerikā ir izaugusi jauna paaudze, kura nekad nav pazinusi pasauli bez striktajiem drošības pasākumiem, "Al Qaeda" draudiem un kara pret terorismu.
Komunisms, kodolkarš un nacisti ir palikuši šo bērnu vecāku un vecvecāku paaudzēs. Jaunie amerikāņi ir uzauguši ar "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu bubuļa vietā un viņa pašnāvnieku spridzinātāju tīklu, svēto karu pret Savienotajām Valstīm un bailēm no atkārtota uzbrukuma.

Vairums jauniešu, no kuriem dažiem lemts kļūt par nācijas nākotnes politikas veidotājiem, dzīvi atceras brīdi, kad uzzinājuši par teroraktu.

"Es biju skolā, kad notika 11.septembra terorakts. Es apjautu, ka kaut kas notiek (..), un tad pēcpusdienā mūs nosēdināja un pastāstīja, kas noticis," intervijā AFP sacīja 20 gadus vecā Emīlija Lispi.
"Tobrīd mēs īsti nesapratām, kas ir noticis, bet mēs zinājām, ka tas ir kaut kas slikts," viņa piebilda.
Šobrīd meitene studē bioloģiju un vides zinātni Maiami universitātē, bet tobrīd viņa bija tikai bērns, kuram tuvojas pusaudža vecums.

"Es domāju, ka tas notika laikā, kad es jau sāku izprast savu pasauli mazliet savādāk, un tas patiesi parādīja man, ka mūsu ietekme uz citām valstīm ir milzīga un ka tur ārā ir cilvēki, kuri nepiekrīt visam tam, kas notiek mūsu valstī," atzīmēja Lispi.

Un, lai gan arī viņas vecākiem nācās sadzīvot ar Vjetnamas karu, kurš atstāja dziļas rētas tā laika amerikāņu paaudzes psihē, Lispi uzskata, ka 11.septembris ir kas daudz personiskāks.
"Tas bija uzbrukums šeit Amerikā, un tas notika ļoti tuvu manām mājām (..). Es domāju, ka mēs droši vien uzaugām ar lielākām zināšanām par to, kas notiek, un domu, ka briesmas var mājot šeit," viņa piebilda.

Arī tie bērni, kuri paši teroraktu neatceras, pateicoties internetam un jaunākajām tehnoloģijām, ir nodrošināti ar informāciju, attēliem un izskaidrojumiem par to.

"Es jutos pateicīgs, ka viņš (bin Ladens) ir miris, jo, cerams, līdz ar viņu beigsies arī visas ciešanas, kuras no viņa esam saņēmuši," atzīmēja 14 gadus vecais Džošua Hendersons, kurš pats 11.septembri neatceras, bet labi apzinās politisko klimatu valstī.
"Es domāju, ka mums nevajadzētu zaudēt modrību tikai tāpēc, ka nogalināts patiešām ļauns un ietekmīgs terorists. Tas nenozīmē, ka mēs esam drošībā. Vienmēr būs kāds cits, kas gribēs mums kaitēt," viņš piebilda.
Tomēr, neskatoties uz 11.septembra terorakta radītajām traumām, eksperti ir optimistiski noskaņoti un neuzskata, ka šī traģēdija iedzinusi vispārējas bailes un nemieru jaunajā paaudzē.

"Es neredzu pierādījumus tam, ka paaudze, kura vēroja 11.septemra notikumus, pieredzēs kādas ilgtermiņa kulturālas izmaiņas. Protams, 11.septembris bija traumatisks un tam būs ilgtermiņa ietekme uz tiem, kurus tas skāra vissmagāk, bet es neredzu pierādījumus plašām izmaiņām," norādīja Džordžijas universitātes Psiholoģijas fakultātes vadītājs Kīts Kempbels.

"Pagātnē bailes no kodolkara jaunu cilvēku vidū kulturāli bija daudz vairāk pārstāvētas," viņš piebilda, atsaucot atmiņā skolās gadiem ilgi rīkotās apmācības, kā rīkoties kodoluzbrukuma gadījumā.
Kempbela viedoklim piekrita arī Maiami universitātes Psiholoģijas fakultātes profesore Džilla Ērenreiha, kura specializējusies bērnu un pusaudžu problēmu izpētē.

"Nav epidemioloģisku liecību, (..) ka bērnus, kuri dzimuši šajā laika posmā, būtu vairāk ietekmējis nemiers, bailes vai traumas nekā iepriekšējo paaudzi," intervijā AFP norādīja profesore.

"Iepriekšējās paaudzes arī dzīvoja ar daudziem hroniskiem draudiem, piemēram, kodolkaru un Otro pasaules karu. Tādēļ ir grūti pateikt, vai mūsdienu bērni pieredz unikālu draudu sajūtu vai tikai atšķirīgus draudu tipus," viņa piebilda.

Tomēr, apritot desmit gadiem kopš traģēdijas, daudziem amerikāņiem šausminošie notikumi ataust dzīvā atmiņā, liekot tos pārdzīvot no jauna.

"Bērni barojas no vecāku emocijām, un es ļoti cenšos noslēpt savas emocijas un nemieru," atceras kāda divu zēnu māte, kura terorakta laikā atradās netālu no Pasaules tirdzniecības centra Dvīņu torņiem.
"Strādājot Ņujorkā un sagaidot [11.septembra terorakta] desmito gadadienu, man jāpārliecina sevi, tāpat kā viņus, ka mēs esam drošībā," viņa piebilda. "Ir skumji to teikt, bet 11.septembra paaudze pārdzīvo to kopā ar mums katru mīļu dienu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits