Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Amerikāņu miljardieris investē peldošo valstu koncepcijas izstrādē

Viens no ASV Silīcija ielejas miljardieriem, norēķinu sistēmas PayPal izveidotājs Pīters Tīls (Peter Thiel) ieguldījis 1,25 miljonus dolāru peldošo valstu izveidē, vēsta interneta portāls lenta.ru, atsaucoties uz amerikāņu žurnālu Details. Seasteading Institute, kuru sponsorējis P. Tīls, kurš vienlaikus ir arī liels Facebook investors, jau vairākus gadus izstrādā neatkarīgo sabiedrību koncepciju, kuras, kā prognozē institūtā, dzīvos uz peldošām platformām neitrālos ūdeņos.

Jauno mikrovalstu iedzīvotāji tiks atbrīvoti no likumiem šī vārda tradicionālajā izpratnē. Pēc institūta direktora Patrija Frīdmana (Patri Friedman) vārdiem, peldošās platformas var ieinteresēt dažādu reliģisko un politisko novirzienu pārstāvjus, kā arī interešu grupas, tādas kā nūdisti, ekologi vai brīvas narkotiku tirdzniecības piekritēji.

Koncepcijas izstrādātāji sola, ka jaunā veida sabiedrībās nebūs tādu jēdzienu, kā iztikas minimums vai pārticības līmenis, būvniecība uz platformām nekādi netiks reglamentēta. Viens no nedaudziem likumiem, ar kuriem nāksies rēķināties peldošo mikrovalstu iedzīvotājiem būs daži ieroču nēsāšanas ierobežojumi, precizē Details.

2012. gadā Kalifornijas piekrastē parādīsies peldošā viesnīca Clubstead ar kopējo platību 34,2 tūkstoši kvadrātmetru, kuru Seasteading Institute projektējis kā eksperimentālu peldošo platformu. Viesnīcas izveidei būs nepieciešami kopumā 120 miljoni dolāru, raksta žurnāls Esquire, atsaucoties uz P. Frīdmanu.

Pīters Tīls, kurš zināms ar saviem libertariāniskajiem uzskati, investē Seasteading Institute. Kopš 2008. gada, kad ziedoja institūtam 500 tūkstošus dolāru. Pašlaik viņa fonds arī nodarbojas ar līdzekļu meklēšanu institūta projektu realizēšanai.

Pirmo peldošo valsti Sīlendu (Sealand) 1967. gadā izveidoja kāds atvaļināts Lielbritānijas armijas majors. Sīlenda atrodas Ziemeļjūrā uz vecas naftas platformas 10 kilometru attālumā no Lielbritānijas piekrastes. 2009. gadā platforma tika oficiāli izlikta pārdošanai par 750 miljoniem eiro. Par tās iegādi pastiprināti interesējās torentu hostings The Pirate Bay, tomēr pagaidām resursa īpašniekiem nav izdevies savākt pietiekamus līdzekļus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits