Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Amerikas valstu līderu samitā Kolumbijā Kubas jautājums paliek neizšķirts

Amerikas valstu līderiem svētdien Kolumbijā tā arī nav izdevies panākt vienošanos par Kubas iekļaušanu turpmākajos samitos, lai arī vairums Amerikas valstu līderu, kuri piedalījās divu dienu samitā Karību jūras kūrortpilsētā Kartagenā, izteicās, ka vēlētos redzēt Kubu turpmākajos samitos.

Tomēr tam kategoriskie iebilda ASV un Kanāda, kā rezultātā galotņu tikšanās beidzās bez gala paziņojuma, līdzīgi kā iepriekšējā samitā 2009.gadā Trinidadā un Tobago. Amerikas samits ir pasākums, kas cieši saistīts ar Amerikas valstu organizāciju (OAS), no kuras Kuba tika izslēgta 1962.gadā. Paskaidrojot savu nostāju, ASV prezidents Obama paziņoja, ka cerējis uz demokrātiskām pārmaiņām Kubā, bet tās vēl nav notikušas.

Samita dalībnieki neatbalstīja arī Gvatemalas aicinājumu apsvērt narkotiku lietošanas dekriminalizāciju, ņemot vērā neveiksmes, kādas nācies piedzīvot karā pret narkotiku kontrabandu, kas rada haosu visā reģionā, bet jo sevišķi Centrālamerikā. Tomēr Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss informēja, ka valstu līderi esot vienojušies, ka "nepieciešams analizēt esošo narkotiku apkarošanas politiku un izpētīt jaunas pieejas, lai stiprinātu cīņu un būtu vēl efektīvākiem". Santoss norādīja, ka 33 līderi, kuri piedalījās samitā, devuši mandātu OAS sākt šo procesu.

Arī Obama pirmo reizi piekrita tiešam dialogam ar Latīņamerikas partneriem jautājumā par narkotiku patēriņu ASV un naudas un ieroču plūsmu Latīņamerikas virzienā. Bet Obama paziņoja, ka kategoriski iebilst Gvatemalas ierosinājumam par narkotiku legalizāciju.

Amerikas valstu līderu samita dienaskārtībā dominēja jautājumi par Kubu un narkotikām, kaut gan Obama, pirms došanās uz Kolumbiju, izteicās, ka viņa mērķis ir atvērt tirgu ASV precēm Latīņamerikā. Attiecībā uz Argentīnas aicinājumu atbalstīt tās pretenzijas uz britu pārvaldītajām Folklendu salām, vairums valstu "aicināja uz miermīlīgu risinājumu" šim konfliktam, paziņoja Santoss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits