Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Anglijas un Velsas vietējās vēlēšanās ievērojamus panākumus gūst eiroskeptiķi

Anglijas un Velsas municipālo padomju vēlēšanās, kas notika ceturtdien, ievērojamus panākumus guvusi eiroskeptiskā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP), kam izdevies atņemt daļu balsu premjerministra Deivida Kemerona pārstāvētajiem torijiem.

Kā liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti, UKIP līdz šim ir izcīnījusi 42 municipālo padomju locekļu vietas, tikpat cik leiboristi, un vidēji par eiroskeptiķiem balsojuši 26% vēlētāju. Tas ir augstākais rezultāts, kādu kopš otrā Pasaules kara guvusi jebkura "ceturtā" partija. UKIP pieprasa Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un "atvērto durvju imigrācijas" politikas apturēšanu, un ceturtdienas vēlēšanu rezultāti liecina, ka eirosekptiķi varēt sašķelt konservatīvo līdzšinējo elektorātu arī nacionālajās vēlēšanās, vēl vairāk mazinot toriju izredzes 2015.gadā saglabāt varu. Jau šobrīd, pateicoties valdības īstenotajiem bargajiem taupības pasākumiem, konservatīvie aptaujās atpaliek no leiboristiem par aptuveni desmit procentpunktiem.

Sagaidāms, ka municipālo vēlēšanu rezultāti arī pastiprinās spiedienu uz Kemeronu no dumpinieku puses viņa paša partijā, kuri premjeru vaino pārliekā liberālismā, liekot partijas līderim ieņemt stingrāku pozīciju attiecībās ar Eiropu un imigrācijas jautājumos, lai gan jau tagad viņš šajās jomās izdarījis pavērsienu pa labi.

Ceturtdien vēlēšanas notika 34 Anglijas municipalitātēs un vienā municipalitātē Velsā, un sagaidāms, ka galīgie rezultāti cīņā par 2000 municipālo padomju locekļu vietām kļūs zināmi līdz piektdienas vakaram. UKIP jau paziņojusi, ka tās panākumi skaidrojami ar vēlētāju vilšanos trijās tradicionālajās partijās, kuras, pēc eiroskeptiķu domām, visas ir kreisi orientētas sociāldemokrātiskas partijas. "Mēs esam dabūjuši trīs partijas, kuras ir atteikušās no iespējām pārvaldīt pašu valsti, kuras novedušas mūs gandrīz līdz bankrotam un kuras īstenojušas atvērto durvju imigrācijas politiku," sarunā ar raidorganizāciju BBC norādījis UKIP līderis Naidžels Faridžs. "Mēs vēlamies pamatos mainīt britu politiku. Tas ir iespējams."

Lai gan UKIP ir pārstāvēta Eiropas Parlamentā (EP), tai līdz šim nav izdevies iegūt nevienu deputāta vietu Lielbritānijas likumdevēju sapulces apakšnamā.

Ceturtdien notika arī starpvēlēšanas Sautšīldsā, kur norisinājās cīņa par līdzšinējo bijušā ārlietu ministra Deivida Milibenda vietu parlamentā. Leiboristiem, kas Sautšīldsu bez pārtraukuma kontrolējuši kopš 1935.gada, šo vietu arī šoreiz izdevās saglabāt, taču, pateicoties UKIP, par kuru šajā vēlēšanu apgabalā nobalsoja 24% vēlētāju, torijiem nācās palikt trešajā vietā.

Konservatīvās partijas priekšsēdētājs Grants Šapss jau paziņojis, ka partija esot sadzirdējusi vēlētāju "skaļo un skaidro" vēsti. "Mēs piedāvājam daudz lietu, par kurām cilvēki saka, ka tās viņus satrauc," norādīja Šapss. Tomēr vienlaikus viņš atgādināja, ka tās bijušas tikai vietējās vēlēšanas. "Ļaudis nebalsoja par to, kurš pārvaldīs valsti. Viņi balsoja par vietējām padomēm," uzsvēra toriju priekšsēdētājs, piebilstot, ka īstā cīņa 2015.gadā, kā parasti, norisināsies starp konservatīvajiem un leiboristiem. Līdzīgi citiem tradicionālo partiju politiķiem, Šapss pauda pārliecību, ka, pateicoties saviem panākumiem, UKIP tiks arvien rūpīgāk pētīta un ka vēlētāji galu galā secinās, ka eiroskeptiķiem patiesībā nav īsti izstrādātas programmas.

Savukārt Kemerons UKIP nosaucis par "zilajiem rasistiem no skapja", jo eiroskeptiķiem nācies atsaukt vairākus savus kandidātus, atklātībā nākot faktam, ka tie savulaik darbojušies galēji labējās organizācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits