Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

ANO: Ar valstu solīto CO2 izmešu samazinājumu ir ievērojami par maz

Ar 146 valstu iesniegtajiem piedāvājumiem par siltumnīcefekta gāzu izmešu samazinājumu nepietiek, lai noturētu globālo sasilšanu cerētajā līmenī, piektdien, trīs nedēļas pirms Parīzes klimata konferences sākuma, brīdinājusi ANO.

Brīvprātīgās apņemšanās samazināt oglekļa dioksīda izmešu daudzumu pat tad, ja tās tiks ievērotas, nodrošinās tikai trešdaļu no emisijas samazinājuma, ko nepieciešams panākt līdz 2030.gadam, lai noturētu globālo sasilšanu pieņemamās robežās, teikts ANO Vides programmas (UNEP) ziņojumā.

Valstis gan izteikušas "vēsturiska līmeņa apņemšanās (..), taču ar to nav pietiekami, lai atbilstoši ieteikumiem šajā gadsimtā ierobežotu globālās temperatūras pieaugumu ar diviem grādiem pēc Celsija", norādīja UNEP direktors Ahims Šteiners.

Pārsniedzot šo robežu, pasaulei draudēs postošs sausums, "suprvētras" un masu migrācija.

Atbilstoši pašreizējiem izmešu samazināšanas plāniem līdz 2100.gadam Zemes vidējā temperatūra pieaugs vismaz par trīs grādiem pēc Celsija, brīdina UNEP.

Nerēķinoties ar samazinājumu, kuru pirms Parīzes klimata konferences apņēmušās nodrošināt valdības, tiek prognozēts, ka 2030.gadā atmosfērā nonāks 60 miljardi tonnu siltumnīcefekta gāzu.

Ja valstis īstenos savas apņemšanās, tad šis izmešu daudzums saruks līdz 54 miljardiem tonnu, taču saskaņā ar zinātnieku aplēsēm, lai temperatūras pieaugumu noturētu divu grādu robežās, emisija nedrīkst pārsniegt 42 miljardus tonnu.

Tas nozīmē, ka pašreizējās valstu apņemšanās nodrošina tikai trešdaļu no nepieciešamā samazinājuma, kas jāpanāk līdz 2030.gadm.

Turklāt UNEP norāda, ka 2030.gadā izmešu kopējais apjoms joprojām turpinās pieaugt, lai gan zinātnieki uzskata, ka nepieciešams, cik drīz vien iespējams, nonākt līdz lūzuma punktam, kurā pēc maksimālā izmešu daudzuma sasniegšanas tas sāks samazināties.

Vēl 2014.gadā kopējā emisija bija 53 miljardi tonnu, taču, lai temperatūras pieaugumu noturētu divu grādu robežās, līdz 2075.gadam jāpanāk izmešu samazinājums gandrīz līdz nulles līmenim, apgalvo zinātnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits