Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ANO komisāre mudina veikt reparācijas par koloniālismu un verdzību

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta trešdien mudināja valstis izvērtēt verdzības un koloniālisma mantojumu, kā arī reparāciju ceļā sniegt kompensācijas par "vardarbības un diskriminācijas gadsimtiem".

Ženēvā runājot ANO Cilvēktiesību padomes ārkārtas debatēs par rasismu un policijas brutalitāti, komisāre aicināja valstis izvērtēt savu pagātni un censties labāk izprast joprojām pastāvošās "sistēmiskās diskriminācijas" mērogus.

"Aiz šodienas rasu vardarbības, sistēmiskā rasisma un diskriminējošās policijas prakses redzama kļūda atzīt un konfrontēt vergu tirdzniecības un koloniālisma mantojumu," norādīja Bačeleta.

Viņa uzsvēra nepieciešamību "sniegt kompensācijas par vardarbības un diskriminācijas gadsimtiem, arī oficiālas atvainošanās, patiesības atzīšanas procesa un dažādu reparācijas formu ceļā".

Trešdienas ārkārtas debates tika rīkotas, reaģējot uz ASV policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi 25.maijā Mineapolē, kas Savienotajā Valstīs izraisīja protestus pret rasismu un policijas vardarbību, kas daudzviet pārauga sen nepieredzēta vēriena grautiņos un laupīšanā.

Āfrikas valstis mudina padomi lūgt, lai Bačeleta un citi ANO cilvēktiesību eksperti izmeklē rasismu un policijas brutalitāti ASV, tomēr nav skaidrs, kādu atbalstu varētu gūt rezolūcijas projekts.

ASV izstājās no padomes pirms diviem gadiem, tomēr vairāki ASV sabiedrotie jūtas neērti, ka dokumentā īpaši izceltas Savienotās Valstis, skaidro procesa vērotāji.

 

Top komentāri

reptilis
r
Vispār,jāsāk ar Āfriku,jo ne jau baltie tos vergus ķēra:))...,lai āfrikāņi maksā ASV un Dienvidamerikas melnajiem par to ka noķēra un pārdeva. Tad arābu valstis,kurās verdzību atcēla pavisam nesen -Sauda Arābija 1962,AAE1963, Omāna1970, Mauritānija1980 (kriminālā atbildība tikai no 2007.g.) . Un visu laiku ilgākā verdzība pastāvēja ,kur? - neticēsiet Āfrikā Nigērijā ...li'dz 2003.gadam! Baltie atcēla verdzību un citus piespieda to darīt! Un tagad par visu šo pirmajās rindās ir arābi? ...āfrikāņi?...,nē ,baltie komunisti,kuri iestāsta ,ka pie visa vainīgi baltie hetereseksuālie vīrieši - redziet viņi visu šo ļaunumu ir radījuši - auto ,lidmašīnas,kuģus, Ziemeļameriku,Dienvidameriku,telefonus,telvīzorus,elektrību,,,,,vārdu sakot - aizdirsuši planētu:)))....atgriezīsimies pie saknēm biedri!
ta nu gan
t
Vai tas būs balto nodoklis? Nevar taču ņemt vienkārši no ASV valsts kases un maksāt melnajiem, jo arī melnie maksā nodokļus vispārējā kārtībā. Kā baltumu mērīs? Vai melnumu? Būs kāda melnuma skala pēc kuras sadalīs reparācijas? Jo mulatiem tad iznāks, ka viņu "baltais es" maksā reparācijas "melnajam es". Ko man šis viss atgādina? Atcerējos- bija kādu laiku atpakaļ aktivitātes ar galvaskausa mērījumiem un nepareizo likvidāciju. Tolaik arī kāda sabiedrības grupa tika pasludināta par pareizo, bet kāda par nepareizo. Pret nepareizo tika rīkoti grautiņi, grāmatu dedzināšana, kristāla nakts jeb veikalu skatlogu dauzīšana... Slidenu taciņu neejat, komisāri?
Pravietisnejaukais
P
Vai atceraties teicienu "Ar labiem nodomiem bruģēts ceļš uz Elli"? Nu, šis ir tas gadījums!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits