Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ANO: Pasaules iedzīvotāju skaits 2050.gadā sasniegs 9,7 miljardus

Ir gaidāms, ka pasaules iedzīvotāju skaits no pašreizējiem 7,7 miljardiem pieaugs līdz 9,7 miljardiem 2050.gadā, turklāt iedzīvotāju skaits Āfrikas valstīs uz dienvidiem no Sahāras dubultosies, teikts pirmdien publiskota ANO ziņojumā.

Iedzīvotāju skaits pēc tam varētu pieaugt līdz 11 miljardiem 2100.gadā, teikts ANO Ekonomikas un sociālo lietu departamenta ziņojumā Pasaules iedzīvotāju skaita perspektīvas (World Population Prospects).

Pētījumā ir iezīmēta nākotnes aina, kurā saujiņa valstu pieredzēs savu iedzīvotāju skaita pieaugumu, pagarinoties cilvēku mūža ilgumam, kamēr pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums palēnināsies, krītoties auglības rādītājiem.

Ļīdz 2050.gadam vairāk nekā puse no pasaules iedzīvotāju skaita pieauguma koncentrēsies deviņās valstīs – Indijā, Nigērijā, Pakistānā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Etiopijā, Tanzānijā, Indonēzijā, Ēģiptē un ASV. Pasaules visvairāk apdzīvotās valsts Ķīnas iedzīvotāju skaits no 2019. līdz 2050.gadam samazināsies par 31,4 miljoniem cilvēku jeb 2,2%.

27 valstis vai atkarīgās teritorijas kopš 2010.gada ir pieredzējušas sava iedzīvotāju skaita sarukšanu par vismaz 1% zema auglības līmeņa dēļ.

Ziņojumā arī teikts, ka nāves gadījumu skaits pārspēj dzemdību skaitu Baltkrievijā, Igaunijā, Itālijā, Japānā, Krievijā, Serbijā, Ukrainā, Ungārijā un Vācijā, bet šo kritumu kompensēs imigrantu pieplūdums.

Auglības līmenis pasaulē, kas samazinājās no 3,2 dzemdībām uz sievieti 1990.gadā līdz 2,5 dzemdībām uz sievieti 2019.gadā, turpinās sarukt un sasniegs 2,2 dzemdības uz sievieti 2050.gadā. Tas ir tuvu 2,1 dzemdībām uz sievieti, kas ir nepieciešamais minimums paaudžu nomaiņas nodrošināšanai un ilgtermiņa iedzīvotāju skaita krituma novēršanai migrācijas neesamības apstākļos, teikts ANO ziņojumā.

Tajā arī tiek prognozēts dzīves ilguma pieaugums, tai skaitā nabadzīgajās valstīs, kur tas pašlaik ir par septiņiem gadiem īsāks nekā vidējais dzīves ilgums pasaulē. Ir gaidāms, ka vidējais dzīves ilgums pasaulē, kas pašlaik ir 72,6 gadi, 2050.gadā sasniegs 77,1 gadu. 1990.gadā tas bija 64,2 gadi.

Top komentāri

MM
M
Vai tām 9 valstīm kāds varētu pastāstīt par dzimstības kontroli?? Bišķi zemāk jau raksts, ka 2,2 mljr. nav dzeramā ūdens. >:(
ļuļa
ļ
bet pie sugu daudzveidības mazināšanās un cilvēces negatīvās ietekmes uz vidi, protams, ir vainīgi plastmasas maisiņi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits