Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ANO: Sausuma dēļ bada nāve draud diviem miljoniem somāliešu

Ja uz sausuma mākto Somāliju steidzami netiks nosūtīta starptautiskā palīdzība, līdz vasaras beigām bada nāvē tur var nomirt vairāk nekā divi miljoni cilvēku, trešdien brīdināja ANO ārkārtas palīdzības operāciju koordinators.

Pēc bezlietus sezonas, kurā gājuši bojā mājlopi un iznīkusi labība, nepieciešami aptuveni 700 miljoni dolāru, sacīja ANO ģenerālsekretāra vietnieks Marks Loukoks.

No Somālijas 15 miljoniem iedzīvotāju trīs miljoni ar grūtībām nodrošina pārtikas minimumu, viņš sacīja, piebilstot, ka pārtikas trūkums šobrīd ir par 40% smagāks nekā ziemā.

"Periods, kuram atbilstoši prognozēm Somālijā vajadzēja būt vidusmēra lietus sezonai, tagad ir viens no sausākajiem laika posmiem 35 gadu laikā," skaidroja Loukoks. "Kopienām, kuras jau tāpat bija lielākā mērā pakļautas riskiem iepriekšējo sausuma periodu dēļ, tagad draud smags bads un ūdens trūkums, turklāt pastāv dzīvībai bīstamu infekcijas slimību risks."

ANO nodrošina papildu palīdzību līdzās trīs valstu valdību centieniem sniegt atbalstu iedzīvotājiem, it īpaši invalīdiem un valsts iekšienē pārvietotajiem pilsoņiem.

Somālijas humānās palīdzības fondi ir iztukšoti. Ja finanšu palīdzība tiks kavēta, maksa par to cilvēku glābšanu, kas jau atrodas teju uz nāves sliekšņa, kļūs dārgāka, sacīja Loukoks, piebilstot, ka tad alternatīva būs izmantot dārgas, terapeitiskas barošanas programmas.

"Mēs varam reaģēt ātri tagad, kas būtu lētāk, mazinātu cilvēku ciešanas un būtu efektīvāk, vai arī mēs varam dažus mēnešus nogaidīt, kad mums būs šaušalīgie kadri ar novārgušiem bērniem televizoru ekrānos un sociālajos medijos," skaidroja ANO amatpersona.

Iepriekšējās desmitgadēs sausuma posmi tika pieredzēti ik pa sešiem gadiem, bet pēdējā laikā tie ir jau ik pa diviem trim gadiem, viņš piebilda.

"Man nav šaubu, ka šie biežākie sausuma periodi ir saistīti ar globālo sasilšanu un klimata izmaiņām," norādīja Loukoks. "Tāpēc, reaģējot vidējā termiņā un ilgtermiņā, būtu jāraugās pēc alternatīviem iztikas līdzekļiem, savādāka veida, kā nodrošināt dzīvi."

Top komentāri

No bada nav pasargāts neviens.
N
Ar lāstiem un ķengām to var PIESAUKT.
Mīļais dieviņš sātans.
M
Tad labāk lai izmirst krievalodīgās un latviešvalodīgās tautas, jo no tām cilvēcei nav nekāda labuma: dod cik gribi, kā par maz, tā par maz! Un vietā lai nāk senegālieši, tie līdz debesīm pateiksies gan par maizi , gan par ūdeni, jo zin - kā tas ir, kad ūdeņa nav!
Mīļo Dieviņ!
M
Lūdzu palīdzi somāliešiem! Jēzus Kristus vārdā,lūdzu!Ļaudis,lūdziet par nelaimē nonakušajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits