Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ANO un Kolumbija noslēdz vienošanos par cīņu pret kokaīna ražošanu

Apvienotās Nācijas un Kolumbija piektdien parakstījušas vienošanos par cīņu pret Kolumbijas plaukstošo kokaīna biznesu.

Vienošanās ietvaros paredzēts palīdzēt Kolumbijas zemniekiem pārorientēties no kokaīna izejvielas kokas audzēšanas uz drošākām kultūrām, piemēram, kafiju un kakao. Šim mērķim atvēlēti 270 miljoni eiro.

Vīnē bāzētais ANO Narkotiku un noziedzības birojs (UNODC) skaidroja, ka iniciatīvas mērķis ir atbrīvot lauku kopienas no narkodīleru ietekmes.

Saskaņā ar ANO datiem Kolumbija ir lielākā kokas augu audzētāja. Pagājušajā gadā kokas stādījumu platība pieauga par 52%, sasniedzot 146 000 hektāru.

UNODC izpilddirektors Jurijs Fedotovs nodēvēja šo par vēsturisku vienošanos, kas būs pagrieziena punkts cīņā pret kokas kultivēšanu un palīdzēs zemniekiem pāriet uz alternatīviem iztikas avotiem.

Arī Kolumbijas īpašais pēckonflikta sūtnis Rafaels Pardo Rueda atzinīgi novērtēja jauno vienošanos, uzsverot tās nozīmīgumu Kolumbijas valdības un nemiernieku kustības FARC starpā noslēgtā miera līguma īstenošanai.

Kolumbijas kreiso kaujinieku grupējums "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) gadiem finansiāli balstījās uz narkotiku tirdzniecību, kontrolējot galvenos kokas audzēšanas reģionus.

Vienošanās ietvaros FARC piekrita atbruņoties un palīdzēt izskaust kokas audzēšanu, iedrošinot zemniekus pāriet uz citiem lauksaimniecības veidiem.

Apmaiņā pret šādu atbalstu, ANO izveidojusi jaunu misiju Kolumbijā ar mērķi palīdzēt bijušajiem FARC kaujiniekiem integrēties sabiedrībā.

Arī Kolumbijas valsts solījusi nākt klajā ar jaunām iniciatīvām lauksaimniekiem, kas atteiksies no kokas audzēšanas.

Tomēr progress ir lēns. Bijušajiem kaujiniekiem ir grūti no jauna iekļauties sabiedrībā un vilinājums pievienoties citām bandām ir liels. Arī kokas audzētāji sūdzas, ka pāreja uz citām kultūrām ir neizdevīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits