Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aptauja: Puse amerikāņu uzskata, ka pašreizējā priekšvēlēšanu sistēma ir negodīga

Vairāk nekā puse potenciālo amerikāņu vēlētāju uzskata, ka priekšvēlēšanu sistēma, kurā tiek noteikti partiju kandidāti pirms ASV prezidenta vēlēšanām, ir vērsta pret dažiem kandidātiem, un vairāk nekā divas trešdaļas vēlas, lai šis process tiktu mainīts, noskaidrots jaunākajā sabiedriskās domas aptaujā.

Aģentūras Reuters un sabiedriskās domas izpētes kompānijas Ipsos aptaujas rezultāti atbalso vadošā republikāņu kandidāta Donalda Trampa un demokrātu kandidāta kreisā senatora Bērnija Sandersa teikto, ka pašreizējā sistēma ir negodīga pret viņiem un nāk par labu kandidātiem, kuriem ir ciešas saites ar savām partijām.

ASV ir viena no nedaudzām valstīm, kas dod saviem pilsoņiem iespēju izvēlēties cilvēkus, kuri kļūst par prezidenta amata kandidātiem. Tomēr štatu līmenī notiekošā priekšvēlēšanu, vēlētāju sapulču un konventu sistēma ir ļoti sarežģīta. Sacensības parasti ir partiju pasākumi, un, lai arī kopš 20.gadsimta vidus vēlētāju balsojumiem ir lielāka nozīme, partijām joprojām ir liela ietekme.

Viena no ASV priekšvēlēšanu sistēmas īpatnībām ir delegāti, par kuru atbalstu kandidāti cīnās. Partijas nosaka, kādā veidā katrā štatā delegāti tiek izvirzīti, un republikāņiem un demokrātiem ir atšķirīgi noteikumi.

51% aptaujāto vēlētāju paziņoja, ka uzskata, ka pašreizējā priekšvēlēšanu sistēma darbojas pret dažiem kandidātiem. 71% aptaujāto pauda pārliecību, ka labāk būtu izvēlēties partijas nominācijas ieguvēju tiešā balsojumā, atmetot delegātu starpniecību kā nevajadzīgu.

Aptaujā 27% potenciālo vēlētāju arī atzina, ka viņi nesaprot priekšvēlēšanu procesu, bet 44% nesaprata, kādēļ tajā vispār ir iesaistīti partiju delegāti.

Atbildes bija līdzīgas gan republikāņu, gan demokrātu vidū.

Gandrīz puse respondentu arī uzskatīja, ka labāk būtu, ja priekšvēlēšanu balsojums visos štatos notiktu vienā dienā pretstatā pašreizējai sistēmai, kad process notiek mēnešiem ilgi.

No 21. līdz 26.aprīlim tiešsaistē tika aptaujāti 1582 amerikāņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits