Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Aptaujas: Izraēlas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās uzvarēs Netanjahu un viņa sabiedrotie

Izraēlā drīzumā gaidāmajās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās vieglu uzvaru gūs premjerministrs Benjamins Netanjahu un viņa sabiedrotie - labējās un ultraortodoksālās partijas, liecina divas ceturtdien publiskotās sabiedriskās domas aptaujas.

Laikrakstā Haaretz publiskotā aptauja liecina, ka Netanjahu un viņa sabiedrotajiem no 120 vietām parlamentā - Knesetā - var izdoties iegūt 68 vietas. Pašreiz pie varas esošajai koalīcijai, kurā ietilpst arī aizsardzības ministra Ehuda Baraka izveidotā Neatkarības partija, parlamentā ir 66 vietas.

Aptaujas rezultāti liecina, ka opozīcijā esošās centriskās, kreisās un arābu partijas pirmstermiņa vēlēšanās varētu iegūt tikai 52 vietas, kas nozīmē, ka Netanjahu bez pūlēm varēs izveidot labēju koalīciju un saglabāt kontroli pār Knesetu. Arī laikrakstā Maariv publiskotā aptauja Netanjahu un viņa sabiedrotajiem sola krietni labākus panākumus nekā opozīcijai. Pieaugusi arī paša premjerministra popularitāte, liecina Haaretz aptauja. Ar viņa darbu ir apmierināti 45% respondentu, kas ir par septiņiem procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā aptaujā, kura tika veikta septembra beigās.

Aptauju rezultāti liecina, ka par Netanjahu lielāko konkurentu varētu kļūt opozīcijas partijas Kadima bijusī līdere Cipi Livni, kura šogad partijas vadītāja vēlēšanās zaudēja savam vietniekam Šaulam Mofazam un politiku pameta. Par Livini būtu gatavi balsot aptuveni 28% aptaujāto, bet 24% dotu priekšroku bijušajam Izraēlas premjerministram Ehudam Olmertam, kurš arī savulaik vadīja partiju Kadima, bet 2008.gadā bija spiests atkāpties no premjera amata korupcijas skandāla dēļ.17% aptaujāto apliecināja, ka balsotu par Darba partijas līderi Šelliju Jahimoviču, 16% būtu gatavi atdot savu balsi par Mofazu, bet 15% - par Baraku.

Jau vēstīts, ka Netanjahu trešdien izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas, norādot, ka tām vajadzētu notikt "cik vien drīz iespējams". Kārtējām Kneseta vēlēšanām vajadzēja notikt 2013.gada oktobrī, bet atbilstoši Izraēlas preses ziņām likumdevēju sapulces vēlēšanas tagad notiks posmā no janvāra beigām līdz februāra vidum.

Netanjahu apliecināja, ka nolēmis izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas pēc konsultācijām ar valdības koalīcijas partiju līderiem jautājumā par budžetu. Sarunu rezultātā viņš nonācis pie slēdziena, ka līdz gada beigām pieņemt "atbildīgu budžetu" ir neiespējami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits