Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Arābu līga pieprasīs ANO izmeklēt Arafata nāvi

Arābu līga grasās pieprasīt ANO izveidot bijušā Palestīnas atbrīvošanas organizācijas (PAO) līdera Jasira Arafata nāves apstākļu izmeklēšanas komisiju, piektdien pavēstīja Arābu līgas priekšsēdētāja palīgs Palestīnas un okupēto zemju jautājumos Muhameds Subeihs.

Versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju, šomēnes, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, publiskoja telekanāls Al Jazeera.

"Arābu līga gatavo visaptverošu ziņojumu, kas skar palestīniešu līdera Jasira Arafata nāves apstākļus, kas tiks nodots apstiprināšanai arābu valstu ārlietu ministriem," sacīja amatpersona, piebilstot, ka nākamā ministru tikšanās gaidāma septembrī Kairā. Šajā sanāksmē ministriem būs jāapstiprina līgas ziņojums un jāizstrādā "aicinājums ANO visu arābu valstu vārdā ar lūgumu izveidot starptautisku ANO komisiju, lai šo lietu objektīvi un rūpīgi izmeklētu".

Televīzijas kanāls Al Jazeera jūlijā sākumā, atsaucoties uz Šveices laboratorijas veiktajām analīzēm, vēstīja, ka 2004.gadā mirušais palestīniešu līderis Jasirs Arafats ticis saindēts ar poloniju.

Šveices laboratorijas analīzēs izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā palestīniešu līderis mira, apliecināja Lozannas Universitātes Staru fizikas institūta vadītājs Fransuā Bošū. Paraugos atrasts ievērojams daudzums polonija, intervijā "Al Jazeera" apstiprināja Bošū.

Arafats, kurš no savas mītnes Rietumkrastā tika pārvests uz Parīzi, pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanas mira 2004.gada 11.novembrī. Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzību, atteicās atklāt Arafata nāves cēloni, izsaucot dažādas baumas.

Palestīniešu amatpersonas paziņoja, ka tobrīd 75 gadus veco Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika izslēgta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS. Tomēr, lai izdarītu galīgo slēdzienu par Arafata noindēšanu ar poloniju, būtu nepieciešama viņa mirstīgo atlieku ekshumācija, atzina Bošū.

Arafata atraitne jau paziņojusi, ka atbalstīs sava vīra mirstīgo atlieku ekshumāciju, lai eksperti varētu paņemt papildu paraugus analīzēm. Arī palestīniešu vadība paziņojusi, ka atbalstīs ekshumāciju, ja tai piekritīs Arafata ģimene. Daudzi palestīnieši uzskata, ka Arafatu noindēja Izraēla, kas to kategoriski noliedz, apsūdzot līdera atraitni un palestīniešu amatpersonas mēģinājumos noslēpt Arafata nāves patiesos iemeslus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits