Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Arheologi Ēģiptē uzgājuši 3000 gadus senu pilsētu

Ēģiptes arheologi mūsdienu Luksoras pilsētas teritorijā atraduši 3000 gadus senu "pazudušu pilsētu", kas jau tiek raksturots kā nozīmīgākais atradums Ēģiptē kopš Tutanhamona kapeņu atrašanas 1922.gadā.

Senā pilsēta pastāvējusi no 1391. līdz 1353.gadam pirms mūsu ēras valdījušā 18.dinastijas valdnieka Amenhotepa III laikā, norādīja ekspedīcijas vadītājs ēģiptiešu arheologs Zahi Havass.

"Daudzas ārvalstu misijas meklēja šo pilsētu, bet nespēja to atrast," pauda bijušais senatnes pieminekļu lietu ministrs.

"Ēģiptiešu ekspedīcija bija pārsteigta, atrodot šo pilsētu, kas ir lielākā Ēģiptē jebkad atrastā pilsēta," viņš piebilda.

Pilsēta ir lielākā administratīvā un industriālā apmetne šajā Ēģiptes valsts laikā Luksoras rietumu krastā Ēģiptes dienviddaļā, norādīja Havass.

Daudzi arheoloģiskie atradumi, tostarp gredzeni, skarabeju figūras, krāsaini keramikas trauki un māla ķieģeļi ar Amenhotepa III kartušu, apstiprina pilsētas pastāvēšanas laiku.

"Šīs pazudušās pilsētas atrašana ir otrs svarīgākais arheoloģiskais atklājums kopš Tutanhamona kapeņu atrašanas," paziņojumā norādīja ASV Džona Hopkinsa universitātes eģiptoloģijas profesore Betsija Braiena.

Ēģipte pēdējo gadu laikā vairākkārt paziņojusi par nozīmīgiem arheoloģiskiem atklājumiem, šādi, kā noprotams, arī cenšoties atdzīvināt tūrisma industriju, kas tai ir svarīgs ienākumu avots.

Pēdējās desmitgades nestabilā politiskā situācija negatīvi ietekmējusi situāciju Ēģiptes tūrisma industrijā.

2011.gadā "arābu pavasara" protestos varu Ēģiptē zaudēja ilgus gadus valdījušais līderis Hosi Mubaraks, bet 2013.gadā armijas apvērsumā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais valsts prezidents Mohammeds Mursi.

Tam sekojusī asiņainā izrēķināšanās ar apvērsuma pretiniekiem ievērojami kaitējusi valsts tēlam.

Tāpat kā citviet pasaulē, arī Ēģiptē Covid-19 krīze tūrisma industrijai ir smags pārbaudījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits