Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Tiek prognozēts, ka jaunajā parlamenta sasaukumā Pašinjana partijai būs vairākums, kas varētu dot viņam iespēju īstenot reformas un uzsākt solīto "ekonomisko revolūciju"

Armēnijā svētdien notiks parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas

Armēnijā svētdien notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kurās savu ietekmi cer nostiprināt protestu kustības līderis Nikols Pašinjans.

43 gadus vecais bijušais žurnālists kļuva par premjerministru maijā, kad pēc nedēļām ilgiem pret valdību vērstiem protestiem amatu zaudēja ilggadējais Armēnijas līderis Seržs Sargsjans.

Taču Pašinjana centienus īstenot reformas bloķēja Sargsjana vadītās līdzšinējās valdošās partijas pretestība, jo tā parlamentā joprojām saglabāja vairākumu.

Pēc ilgstošas politiskās manevrēšanas un jauniem ielu protestiem iepriekšējais parlamenta sasaukums novembrī tika atlaists.

Tiek prognozēts, ka jaunajā parlamenta sasaukumā Pašinjana partijai būs vairākums, kas varētu dot viņam iespēju īstenot reformas un uzsākt solīto "ekonomisko revolūciju".

"Mēs Armēniju pārvērtīsim industriālā, uz eksportu orientētā augsto tehnoloģiju valstī," pagājušajā nedēļā uzrunājot savus atbalstītājus, paziņoja Pašinjans, solot, ka šīs būšot "vislabākās vēlēšanas, kādas Armēnija jebkad piedzīvojusi".

"Vēlēšanām jāatbilst starptautiskajiem standartiem. Mums jāizslēdz administratīvo resursu izmantošana, balsu viltošana [un] vēlētāju iebiedēšana," uzsvēra Pašinjans, kurš pēc atkāpšanās no premjera amata joprojām pilda valdības vadītāja pienākumus.

Pašinjana solījumi izskaust endēmisko korupciju un novērst plašo nabadzību nodrošinājuši viņam lielu atbalstu.

Ārpolitikā viņš sola "nostiprināt stratēģisko aliansi ar Krieviju un vienlaikus stiprināt sadarbību ar Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību".

Eksperti norāda, ka Pašinjans steidza sarīkot parlamenta vēlēšanas, kamēr viņš vēl atrodas uz popularitātes viļņa.

Septembri notikušajās pašvaldību vēlēšanās viņa vadītais bloks izcīnīja pārliecinošu uzvaru, Erevānā, kur mīt gandrīz 40% valsts iedzīvotāju, iegūstot vairāk nekā 80% balsu.

"Vēlēšanas tika izsludināts uz revolucionārās eiforijas viļņa," norāda socioloģijas profesors Gevorgs Pogosjans. "Taču pēc vēlēšanām šis noskaņojums neizbēgami vājināsies un Pašinjanu un viņa komandu gaida īstais pārbaudījums."

Kamēr daļa armēņu joprojām lolo lielas cerības, citi jau sākuši žēloties par lēno progresu.

"Es balsošu par Pašinjanu, jo ticu, ka viņš ieliks cietumā visas korumpētās amatpersonas, kas daudzus gadus aplaupījuši valsti," sarunā ar aģentūru AFP saka 43 gadus vecā Erevānas ziedu tirgotāja Iveta Bakšjana.

Tikmēr 67 gadus vecais pensionārs Simons Martirosjans atzīst, ka par Pašinjana partiju nebalsos, jo tā "nav sasniegusi nekādus taustāmus rezultātus".

"Pašinjana varas septiņos mēnešos manā dzīvē nekas nav mainījies. Tautai nav kļuvis labāk," saka Martirosjans.

Kopumā par 101 deputāta vietu cīnās deviņas partijas un divi politiskie bloki.

Lai iekļūtu parlamentā partijai jāiegūst vismaz pieci procenti balsu, kamēr vēlēšanu blokiem jāpārvar septiņu procentu barjera.

Balsošana sāksies plkst.6.00 pēc Latvijas laika, un vēlēšanu iecirkņi darbosies līdz plkst.18.00.

Sagaidāms, ka pirmie balsu skaitīšanas rezultāti kļūs zināmi agrā pirmdienas rītā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits