Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Armēnijas premjers Pašinjans: Valsts ir nonākusi izšķirīgā vēstures brīdī

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans sestdien televīzijā uzrunā tautai paziņoja, ka sakarā ar karadarbību Kalnu Karabahā valsts ir nonākusi izšķirīgā vēstures brīdī.

"Dārgie tautieši, brāļi un māsas, mēs saskaramies ar iespējams visizšķirīgāko brīdi mūsu tūkstošgadīgajā vēsturē," paziņoja Pašinjans. "Mums visiem ir jāvelta sevi vienam mērķim: uzvarai."

Uzrunā viņš apsūdzēja Turciju un Azerbaidžānu armēņu genocīda turpināšanā.

"Turcija un Azerbaidžāna seko ne tikai militāri-politiskiem mērķiem, šeit jautājums nav tikai par teritoriju. Viņu mērķis - armēņi, viņu mērķis - armēņu genocīda turpināšana," pavēstīja Pašinjans.

Pēc viņa teiktā, Azerbaidžānā atrodas augsta ranga turku militārpersonas, kuras vada karadarbību pret Kalnu Karabahu.

"Konfliktā ir iesaistīti sīriešu algotņi, teroristi, Turcijas īpašo uzdevumu spēki, aptuveni 150 augsta ranga militārpersonas, kuras Azerbaidžānas armijas komandpunktos vada karadarbību," sacīja Pašinjans.

"Nevienā no 21.gadsimta konflikta zonām nav bijis tādu apmēru, tiek pielietoti simtiem tanku un bruņumašīnu, tūkstošiem šāviņu un raķešu, desmitiem lidmašīnu, simtiem bezpilota lidaparātu, simtiem tūkstoši kājnieku. Viņi uzbrūk Aizsardzības armijai pa visu saskares līnijas garumu. Tikai uz vienu Karabahas Aizsardzības armijas kaujas pozīciju vien viņi met no 150 līdz  250 karavīru," paziņoja Pašinjans. "Un visus šos uzbrukumus pavada aviācijas, artilērijas atbalsts."

Tomēr, pēc premjera teiktā, neskatoties uz daudzskaitlīgiem upuriem un kara tehnikas zaudējumiem Karabahas pusē, "pretinieks nav spējis atrisināt nevienu taktisko uzdevumu un intensīvas kaujas turpinās".

Azerbaidžānas spēki sestdien uzsāka jaunu plaša mēroga uzbrukumu Kalnu Karabahai, pēc kā Armēnijas un Azerbaidžānas spēki iesaistījušies intensīvās sadursmēs.

Armēnija sestdien paziņoja, ka sadursmēs ar Azerbaidžānas spēkiem nogalināts 51 Kalnu Karabahas karavīrs. Valdība savā mājaslapā publicējusi kritušo vārdus.

Azerbaidžānas spēki sestdien sāka virzīties Kalnu Karabahā no dienvidiem un ziemeļiem, veicot tā dēvēto spīļu manevru.

Kalnu Karabahas līderis Arajiks Harutjunjans paziņoja, ka ar Azerbaidžānas spēkiem izvērsusies "beidzamā kauja".

"Tauta un dzimtene ir apdraudētas. Ir pienācis laiks visai tautai kļūt par spēcīgu armiju," viņš pavēstīja žurnālistiem pirms pievienošanās karavīriem kaujas laukā.

Kalnu Karabahas armijas pārstāvis Surens Sarumjans paziņoja, ka Azerbaidžānas spēki pielieto aviāciju, bezpilota lidaparātus un tankus, taču saskārušies ar "varonīgu pretestību".

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās spēki ieņēmuši jaunas pozīcijas un attīrījuši teritoriju no ienaidnieka spēkiem.

Kā ziņots, 27.septembra rītā uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākās smagas kaujas. Abas puses karadarbības sākšanā apsūdz viena otru.

Atbilstoši apstiprinātai informācijai kopš karadarbības atsākšanās konfliktā dzīvību zaudējuši vismaz 200 cilvēku, arī 30 civilisti.

Pastāv bažas, ka konflikts var izvērsties vispārējā karā, kurā var tikt ierautas arī ārvalstis - Turcija un Krievija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits