Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Asānža savādā jubileja - gads Ekvadoras vēstniecībā

Interneta vietnes WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asānžs šonedēļ atzīmē savādu jubileju, jo aprit gads, kopš viņš patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kuru ne reizes nav pametis. Par spīti dzīvei ierobežotā teritorijā, par ASV slepenu ziņojumu noplūdināšanu atbildīgais WikiLeaks dibinātājs nav zaudējis optimismu un cer, ka gada laikā diplomātiem izdosies nogludināt nesaskaņas ar Lielbritāniju un Londona ļaus vīrietim doties uz Ekvadoru, kas Dž. Asānžam piešķīrusi patvērumu.

Pavērsienu var nest izmaiņas Ekvadoras vēstniecībā, jo drīzumā amatu pametīs vēstniece Ana Albana. Britu medijos izskanējušas spekulācijas, ka vēstniece atstādināta, jo nav spējusi atrisināt ieilgušo WikiLeaks drāmu. Viņas vietā nākšot bijušais bankas vadītājs Huans Falkoni-Puigs, kura galvenais uzdevums būs nogludināt valstu nesaskaņas pretrunīgi vērtētajā Dž. Asānža lietā. Tikmēr Ekvadora apgalvo, ka A. Albanas atgriešanās dzimtenē nav saistīta ar Dž. Asānžu.

41 gadu vecais austrālietis Dž. Asānžs intervijā AFP apgalvoja, ka gada laikā izdošoties atrisināt nesaskaņas. «Domāju, ka Lielbritānijas nostāja kļūst maigāka. Protams, tā nekad publiski nepazemos Savienotās Valstis, piedāvājot man drošu izeju, ja vien tā neizskatīsies pēc rīcības piespiedu kārtā. Taču ir daudz variantu, kā glābt Zviedrijas, Austrālijas, Lielbritānijas un ASV godu,» uzsvēra Dž. Asānžs, sīkāk tos neprecizējot.

Pirmdien Londonā tikās arī Ekvadoras un Lielbritānijas ārlietu ministri, un Ekvadoras ministrs Rikardo Patinjo pirms tam apciemoja Dž. Asānžu, solot viņam arī turpmāku atbalstu.

Dž. Asānžs Ekvadoras vēstniecībā iesoļoja pagājušā gada 19. jūnijā pēc tam, kad tiesa bija noraidījusi viņa pēdējo apelācijas prasību. Lielbritānijas tiesa lēma, ka Dž. Asānžs jāizdod Zviedrijai, kas vēlas vīrieti nopratināt saistībā ar aizdomām par dzimumnoziegumiem.

Britu policija nepārtraukti dežurē pie vēstniecības un gatava arestēt Dž. Asānžu, ja viņš pametīs vēstniecības ēku. Apsardze ap vēstniecību Lielbritānijai izmaksājusi jau ap trim miljoniem mārciņu (2,48 miljoni latu).

Dž. Asānžs vainu noliedz un apgalvo, ka aiz pārmetumiem slēpjas ar WikiLeaks darbību saistīti politiskie motīvi. Vīrietis baidās, ka Zviedrija viņu izdotu ASV, kas WikiLeaks darbību nopēlusi kā nelikumīgu, un viņam Savienotajās Valstīs varētu draudēt pat nāvessods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits