Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Mēs neiebruksim Ziemeļkorejā. Mēs nemēģinām gāzt režīmu," publiskā uzrunā sacīja Bīgans, kurš savus amata pienākumus sāka pildīt pirms pieciem mēnešiem

ASV sūtnis atklāj Ziemeļkorejas atbruņošanās apņemšanos

ASV īpašais sūtnis Ziemeļkorejas jautājumos Stīvens Bīgans atklājis, ka noslēgtā valsts ir apņēmusies iznīcināt visas savas kodolmateriālu bagātināšanas rūpnīcas, ziņo BBC.

Bīgans paziņojis, ka Ziemeļkoreja jau pagājušā gada oktobrī, kad tur viesojās ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, apsolīja, ka pakāpeniski slēgs un iznīcinās vietas, kur notiek darbs, lai iegūtu kodolieročiem nepieciešamos izejmateriālus, piemēram, bagātināto urānu.

Taču viņš norādīja, ka Ziemeļkorejai no sākuma būtu jāuzrāda saraksts ar visām rūpnīcām un laboratorijām, kur notiek šādi darbi. 

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps publiski vairākas reizes lepojās ar "lielo progresu" sarunās ar naidīgo, diktatorisko valsti. Tāpat prezidents šonedēļ paziņoja, ka jau tiek gatavots nākamais samits ar Kimu Čen Unu. 

Iepriekšējā tikšanās reizes notika 2018. gadā Singapūrā. 

"Mēs neiebruksim Ziemeļkorejā. Mēs nemēģinām gāzt režīmu," publiskā uzrunā sacīja Bīgans, kurš savus amata pienākumus sāka pildīt pirms pieciem mēnešiem. 

Iepriekš Ziemeļkoreja ir publiski paziņojusi, ka kodolieroči ir vienīgais viņu garants pret ASV potenciālo agresiju, tādēļ, kamēr vien ASV Ziemeļkorejas skatījumā ir drauds, valsts no tiem negrasās atteikties. 

Taču, kā tagad liecina sūtņa teiktais, jau pagājušā gada oktobrī Ziemeļkorejas līderis Kims ir Pompeo apsolījis uzsākt kodolprogrammas izbeigšanas procesu.

Kritiķi un politikas eksperti jau iepriekš izteikušies visai skeptiski, norādot, ka arī iepriekš Ziemeļkoreja ir solījusi to, ko pat negrasījās ievērot. 

Pretēji izlūkdienestiem un bruņotajiem spēkiem, ASV administrācija ir visai cerīga. Lai gan oficiāli ir paziņots, ka starptautiskās sankcijas netiks atceltas, kamēr atbrīvošanās no kodolieročiem nebūs pilnīga, valsts ir gatava palīdzēt citos veidos. Tie gan šobrīd netiek atklāti. 

Bīgans, kurš tiksies ar Ziemeļkorejas pārstāvjiem 3. februārī, piebildis, ka ASV ir arī citi plāni, ja sarunas izgāzīsies. 

 

 

 

Top komentāri

irlielāmērāticams
i
ka Bīgans personīgi neiebruks... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits