Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ASV un Kanādā sākas vakcinēšana pret Covid-19

Kāda Ņujorkas medmāsa pirmdien kļuvusi par pirmo personu ASV, kas saņēmusi vakcīnu pret jauno koronavīrusu. Arī Kanāda pirmdien sāks vakcināciju ar ASV farmācijas giganta Pfizer un Vācijas kompānijas BioNTech izstrādāto Covid-19 vakcīnu.

Sandra Lindseja, kas strādā Longailendas Ebreju medicīnas centrā, tika potēta neilgi pirms plkst.9.30 (plkst. 16.30 pēc Latvijas laika), un šī procedūra tika tiešraidē demonstrēta televīzijā.

"Pirmā vakcinēšana paveikta. Apsveicu ASV! Apsveicu pasauli," tviterī ierakstījis Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps.

Lindseja sacīja, ka sajūta bijusi tāda pati, kā saņemot citas vakcīnas. "Es jūtos lieliski. Es jūtos atvieglota," sacīja medmāsa.

"Ceru, kas tas iezīmēs beigu sākumu ļoti smagam laikam mūsu vēsturē. Es vēlos iedvest sabiedrībai pārliecību, ka vakcīna ir droša," sacīja Lindseja. "Mēs atrodamies pandēmijā, tādēļ mums visiem jādara sava tiesa," viņa piebilda.

ASV Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo, attālināti vērojot pirmās vakcīnas devas ievadīšanu, pauda cerību, ka šī vakcīna sniegs Lindsejai un cietiem mediķiem drošības sajūtu.

"Paies mēneši, līdz vakcinēšana sasniegs kritisko masu. Tāpēc šī ir gaisma tuneļa galā, bet tas ir garš tunelis," atzina Kuomo, atgādinot cilvēkiem, ka visiem jāturpina ievērot sociālās distancēšanās noteikumus.

ASV pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši vairāk nekā 299 000 cilvēku, tostarp vairāk nekā 35 000 Ņujorkas štatā.

Tikmēr pirmais vakcīnas devu sūtījums Kanādu sasniedza svētdienas vakarā. Kanādas premjerministrs Džastins Trudo to nodēvēja par labām ziņām.

"Bet mūsu cīņa ar Covid-19 nav beigusies. Tagad vairāk nekā jebkad agrāk saglabāsim modrību," tviterī paziņoja Trudo.

Trudo iepriekš paziņoja, ka Kanāda šomēnes saņems 249 000 vakcīnas devu. Plānots, ka 30 000 devu būs pieejamas jau šodien.

Vietējie mediji ziņo, ka pirmās vakcīnas saņems aprūpes nami Kvebekā, kas ir jaunā koronavīrusa smagāk skartā province Kanādā.

Otrdien vakcinācija sāksies Ontārio, kur pirmie tiks vakcinēti vairāk nekā 2500 veselības aprūpes darbinieki slimnīcās un aprūpes namos.

Kad vakcinācija sāksies pārējās Kanādas provincēs, pagaidām nav zināms, bet amatpersonas izteikušās, ka tas notiks šonedēļ.

Par vakcīnu izplatīšanu atbildīgā amatpersona raidorganizācijai CBC svētdien sacīja, ka piegādes grafiks tiek realizēts pēc plāna un vakcinācija provincēs sāksies tuvākajās dienās.

Kanādas valdība ir pasūtījusi 20 miljonus Pfizer un BioNTech izstrādātās vakcīnas devu un tai ir iespēja iegādāties vēl 56 miljonus devu. Cilvēkam vakcinācijai ir nepieciešamas divas devas, kas tiek ievadītas ar 21 dienas starplaiku.

Pfizer un BioNTech izstrādātā Covid-19 vakcīna izmēģinājumos bijusi efektīva 95% gadījumu.

Kanādā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta vairāk nekā 460 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 13 000 ir miruši.

papildināta visa ziņa 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits