Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Atentāts palielina bažas par konfliktu Ingušijā

Šonedēļ notikušais atentāts pret Ingušijas prezidentu Junusbeku Jevkurovu pastiprinājis bažas par konflikta saasināšanos Ziemeļkaukāza reģionā, kur vardarbība no Čečenijas izplatījusies arī uz citām republikām. Lai gan Maskava apgalvo, ka guvusi labus panākumus cīņā pret nemierniekiem un kontrolē stāvokli Ziemeļkaukāzā, pēdējā laika notikumi liek šaubīties par šo apgalvojumu patiesumu. Jau pirms atentāta pret J.Jevkurovu pāris nedēļās nogalinātas divas ietekmīgas Ingušijas amatpersonas, kā arī Dagestānas iekšlietu ministrs.

Ietekmīgi ienaidnieki

Atentāts pret Ingušijas prezidentu notika pirmdien, kad teroristi uzbruka prezidenta automašīnu kortežam. Izmeklētāji ziņo, ka uzbrukumā izmantota automašīna, kas bija piekrauta ar sprāgstvielām. Pie stūres atradās pašnāvniece, kas ar nāvējošo kravu ietriecās prezidenta kortežā. Sprādzienā nogalināts prezidenta miesassargs, vēl trīs cilvēki ievainoti. Pats prezidents guvis smagas traumas, viņš pārvests uz Maskavas slimnīcu, vēsta RIA Novosti. Ārsti ziņo, ka J.Jevkurova stāvoklis ir smags, bet viņa dzīvība nav briesmās.

Pieredzējušais armijas virsnieks J.Jevkurovs tika iecelts par Ingušijas prezidentu pagājušā gada rudenī, nomainot Ingušijā nemīlēto līderi Muratu Zjazikovu. Pēc iecelšanas par prezidentu J.Jevkurovs izpelnījies pārsvarā labas atsauksmes. Viņš centās veicināt Ingušijas ekonomikas attīstību, samazināt vardarbību un apkarot plaši izplatīto korupciju. Tas viņam sagādāja daudz ietekmīgu ienaidnieku, jo ne visi bija sajūsmā par prezidenta apņēmīgo rīcību. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs apgalvo, ka J.Jevkurovs daudz darījis, lai veicinātu mieru Ingušijā, bet bandītiem tas neesot paticis. Daļa atbildības par stāvokļa saasināšanos Ingušijā jāuzņemas arī Kremlim, jo Maskava diezgan pasīvi vērojusi vardarbības izplatīšanos no Čečenijas uz citām Ziemeļkaukāza republikām.

Kadirova vēlmes

Lai gan pirms pāris mēnešiem Kremlis svinīgi paziņoja par uzvaru cīņā pret Čečenijas nemierniekiem, citviet Ziemeļkaukāzā drošības stāvoklis joprojām ir ļoti nestabils. Šajos apstākļos izplatījušās runas, ka Čečenija un Ingušija atkal varētu apvienoties vienā republikā (šāds modelis jau darbojās padomju laikā). Apvienošanos varētu īstenot, lai Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs ar dzelzs roku "ieviestu kārtību" arī Ingušijā. R.Kadirovs jau pasteidzies paziņot, ka D.Medvedevs viņam uzticējis cīņu pret nemierniekiem Ingušijā. "Prezidents uzdeva man pastiprināt šo cīņu un novest to līdz galam," vēsta R.Kadirovs.

Čečenijas un Ingušijas politiķi gan nolieguši runas par iespējamo apvienošanos. Pēc bijušā Ingušijas prezidenta Ruslana Auševa domām, čečeniem pietiek pašiem savu problēmu, tādēļ R.Kadirova vienībām nevajadzētu izvērst operācijas Ingušijā. R.Kadirovs gan uzsver, ka viņa vīriem ir liela pieredze cīņā pret nemierniekiem. "Mēs neņemsim viņus gūstā, mēs viņus iznīcināsim," intervijā Reuters paziņoja R.Kadirovs, kura tēvs Ahmads savulaik tika nogalināts atentātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits