Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Austrālijas aviosabiedrība Qantas atsāk reisus

Austrālijas aviosabiedrība Qantas pirmdien atsāka avioreisus apmēram 12 stundas pēc tam, kad Austrālijas valsts darba strīdu risināšanas institūcija aizliedza Qantas darbiniekiem streikot un kompānijas vadībai īstenot lokautu.

Pirmā lidmašīna pēc reisu atsākšanas pacēlās gaisā ap pulksten pieciem pēc Latvijas laika, izlidojot no Sidnejas uz Losandželosu.

Austrālijas valdība sestdien lūdza darba strīdu risināšanas institūciju Fair Work Australia noteikt šādu aizliegumu pēc tam, kad Qantas, nespējot atrisināt strīdus ar darbiniekiem, kuri regulāri rīko streikus, sestdien atcēla visus reisus uz nenoteiktu laiku un solīja no pirmdienas vakara īstenot darbinieku lokautu jeb aizliegumu strādāt, nemaksājot viņiem atalgojumu.

Qantas no sestdienas līdz pirmdienai atcēla simtiem reisu, izjaucot ceļojumu plānus apmēram 70 tūkstošiem pasažieru. Reisi tika atcelti laikā, kad Austrālijā notika britu nāciju Sadraudzības samits, un pirms populārām zirgu skriešanās sacīkstēm Melburnā.

Qantas vadītājs Alans Džoiss pirmdien solīja, ka reisu grafiks normālā apjomā tiks atjaunots līdz otrdienai.

Fair Work Australia, pirmdienas naktī pēc vietējā laika (svētdien pēc Latvijas laika) nosakot streiku un lokauta aizliegumu, arī nolēma, ka aviokompānijai un trim arodbiedrībām ir jāpanāk vienošanās 21 dienas laikā, citādi strīda risināšanā tiks iesaistīta šķīrējtiesa.

Mēnešiem ilgi regulāri notiekošie bagāžas krāvēju, tehniķu un pilotu streiki aviokompānijai radījuši jau 68 miljonu Austrālijas dolāru (36 miljonu latu) zaudējumus, paziņojusi Qantas. Strādājošie pieprasa palielināt darba samaksu un protestē pret restrukturizācijas plāniem, kas piecos gados paredz atlaist apmēram 1000 cilvēku no pašreizējiem 35 000 darbiniekiem.

Jau vēstīts, ka Qantas augustā paziņoja, ka veiks ievērojamus pārkārtojumus savās starptautiskajās operācijās, tostarp likvidēs apmēram 1000 darbavietas un izveidos jaunu Āzijā bāzētu lidsabiedrību.

Pārkārtojumus paredzēts veikt piecu gadu laikā, lai kompensētu Qantas starptautiskajās operācijās ciestos zaudējumus.

Šī piecu gadu plāna ietvaros Qantas iegādāsies 106 līdz 110 lainerus Airbus A320 un norakstīs vecākas lidmašīnas.

Kompānija arī atliks sešu pasaulē lielāko pasažieru lidmašīnu Airbus A380 izmantošanu uz laiku līdz sešiem gadiem. Tās bija paredzēts izmantot tāliem reisiem uz tādiem galamērķiem kā Londona, kuros Qantas sastop lielāku konkurenci.

Qantas International ir prognozējusi 200 miljonu Austrālijas dolāru (105 miljonu latu) lielus zaudējumus 2011. finanšu gadā sīvas konkurences un izmaksu dēļ. Aviosabiedrība lēš, ka šīs izmaksas ir par 20% augstākas nekā tās galvenajiem konkurentiem, piemēram, Apvienoto Arābu Emirātu aviosabiedrībai Emirates Airlines.

Saskaņā ar šo plānu Qantas ieguldīs līdzekļus jaunā aviosabiedrībā Āzijā, kas darbosies ar citu nosaukumu. Tā arī izveidos Japānā zemo cenu aviosabiedrību Jetstar Japan, kas būs kopuzņēmums ar Japānas nacionālo aviosabiedrību Japan Airlines un Japānas kompāniju Mitsubishi. Jetstar Japan plāno uzsākt darbību līdz 2012. gada beigām. Vispirms tā veiks iekšzemes reisus, domājams, bāzējoties Tokijas Naritas starptautiskajā lidostā un Kansajas starptautiskajā lidostā Osakā, bet tai ir mērķis paplašināt darbību un veikt arī īsus starptautiskos reisus Āzijā.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits