Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Baltieši plāno misiju Centrālāfrikā

Par spīti Āfrikas Savienības un franču militāro spēku intervencei konflikts Centrālāfrikas Republikā (CĀR) vēršas plašumā. Lai apturētu vardarbīgās cīņas starp kristiešu un musulmaņu kopienām, uz Āfrikas valsti palīgā dosies Eiropas Savienības (ES) karavīri. Igaunija un Lietuva jau piekritušas piedalīties misijā, un iespēja nosūtīt karavīrus uz konfliktu pārņemto CĀR tiek izskatīta arī Latvijas valdībā.

CĀR vardarbībā slīgst kopš pagājušā gada marta, kad musulmaņu nemiernieku grupējums Seleka valsts apvērsumā padzina prezidentu Fransuā Bozizē. Starpkopienu cīņas pēdējās nedēļās pieņēmušās spēkā, un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) brīdinājusi, ka konflikts draud pāraugt genocīdā.

Pēdējos desmit mēnešus kristiešu kopiena cietusi no Seleka vardarbības. Tagad izformētā Seleka atkāpjas, taču ikvienā rajonā, ko tā pamet, "no zemes tiek noslaucītas veselas musulmaņu kopienas", situāciju raksturoja BBC. Simtiem tūkstošu cilvēku, bēgot no vardarbības, bijuši spiesti pamest mājas un doties bēgļu gaitās. Konfliktā nogalināti jau vairāk nekā 2000 cilvēku.

Francija, cerot apturēt asinsizliešanu savā bijušajā kolonijā, decembrī uz Āfrikas valsti nosūtīja 1600 karavīru. Viņi devās palīgā aptuveni 5000 Āfrikas Savienības misijas pārstāvju, kas jau bija izvietoti CĀR.

ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā deva zaļo gaismu ES kontingenta nosūtīšanai uz CĀR. Rezolūcijā teikts, ka ES militārās misijas spēkiem ļauts "lietot visus nepieciešamos līdzekļus", lai aizstāvētu civiliedzīvotājus. Tā būs pirmā lielā ES militārā operācija pēdējos sešos gados.

ES norādījusi, ka plāno uz CĀR nosūtīt ap 500 kareivju. Nav precīzi zināms, kuras valstis misijā piedalīties un kad tās ieradīsies CĀR, taču sākotnēji runāts par iespējamu Beļģijas, Igaunijas, Polijas un Spānijas līdzdalību, vēstīja ziņu aģentūra AFP. Domājams, ES kontingents varētu ierasties CĀR līdz februāra beigām.

Francijas vēstnieks ANO Žerārs Aro norādījis, ka ES kontingents varētu pārņemt no frančiem uzdevumu aizsargāt aptuveni 100 000 pārvietoto iedzīvotāju, kas raduši patvērumu CĀR galvaspilsētas Bangi lidostā. «ES aizsargās šos ļaudis, un tas ļaus franču spēkiem izvietoties plašāk Bangi pilsētā, kā arī ārpus tās pārējā valstī,» Ž. Aro citēja Reuters.

Uz CĀR varētu doties arī Latvijas karavīri, sarunā ar Dienu neizslēdza ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija). Tomēr šis jautājums vēl tiek izvērtēts kopā ar Aizsardzības ministriju. Ministrs piebilda, ka situācija CĀR vērtējama kā humānā traģēdija un Eiropas spēkiem ir jāiesaistās, lai apturētu asinsizliešanu.

Kā apstiprināja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs, jautājums par iespējamo Latvijas karavīru iesaisti ir procesā un tiek vērtēts gan no resursu, gan organizatoriskā viedokļa.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 3.februāra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits